14.4.2019

Uuniperunan uudemmat täytteet

Siinä missä 80-luvulla elettiin pizzan, grillatun broilerin ja hedelmäsalaatin kulta-aikaa, ei yhtään huonommaksi jääty uuniperunallakaan. Ja onhan se hyvää, halpaa, helppoa ja toimii ihan arjessa ja semisti jopa juhlassakin.

Perunaksi kannattaa valita jokin jauhoinen peruna. Eniten käytetty on varmaan Rosamunda, mutta tauteja paremmin kestävä Bellarosa on noussut hyväksi haastajaksi. Itse asiassa käytän jälkimmäistä nykyään selkeästi enemmän. Maultaan pehmeänä se sopii hyvin myös muusiin.


Uuniperuna-ateriassa täyte on vähintään yhtä tärkeä kuin itse peruna. Aika usein laitan 50:50 kermaviiliä ja hieman kevyempää smetanaa. Deliciestin 20 prosenttinen on juuri sopiva tähän tarkoitukseen. Täyteideoita on netti pullollaan. Hyvin perinteiset katkarapu-, kylmäsavulohi- ja kinkkutäyteiden reseptit voit käydä katsomassa täältä. Bonuksena siellä on vielä hauska kasvis-juustotäyte, jota voi kokeilla paholaisen hillon kanssa.

Ei siis mennä noilla ihan perinteisillä täytteillä, vaan heitetään kehiin jotain päivitysversioita. En tiedä kyllä yhtään, mille jälkimmäinen on päivitys, mutta ketä kiinnostaa. Itsekin aloitin juuri uuden duunin, jossa toimenkuva koostuu viestinnästä, markkinoinnista ja ura- sekä ruokasuuninittelusta. Kysessä on sijaisuus, ja haluaisin nähdä sen tyypin, joka tätä sijaisena viimeksi hoiti. Eli päivitys tai sijaisuus, who cares.

Nämä soveltuvat hyvin myös kasvissyöjän pöytään, ei vegaanin.

Valitse siis ensin sopivia perunoita ja pistele haarukalla pintaan reikiä, kääri folioon ja paista n. 200 asteessa 1–1,5 tuntia koosta riippuen.

Porkkalatäyte

1,5 dl smetanaa
1 dl kermaviiliä
1 dl porkkalaa pilkottuna (katso pikaporkkalan ohje täältä)
tuoretta tilliä reilusti
pilkottua punasipulia
0,5 rkl dijonia
mustapippuria
(sokeria)

Sekoita kaikki ja sama juttu alla.

Vuohenjuusto-punajuuritäyte

1,5 dl smetanaa
1 dl kermaviiliä
100 g kevyesti levittyvää vuohenjuustoa (Chavroux), tai kiekkoja jotka haarukalla mössöksi
5 viipaletta etikkapunajuuria pieninä kuutioina
1,5 rkl etikkapunajuurilientä
pilkottua punasipulia

Juomasuositus: Uuniperunan kanssa ehdottoman mukava juoma on joku särmä pils-olut. Eräs suosikeistani on Vakka-Suomen Panimon Prykmestar luomupils, joka on muuten bonuksena gluteenitonkin. Viinipuolella ehdottaisin tämän kanssa kuivan hapokasta ja kevyesti limettistäkin valkkaria Bestheim Alsace Riesling Classic, Alko 13, 99€.

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Cisa Drinks Oy:n kanssa

2 kommenttia:

  1. Siitäpä pääsiäispottu, kun on tuo pikaporkkalan testaus ihan unohtunut - nyt kun kirjoitan ostoslistaan niin muistanen... Onnea valitsemallanne uralla, jaksathan polkata silti edelleenkin! mk

    VastaaPoista