3.9.2017

Halpisviinit osa I: Kuohuvat alle 9€

Hyvin usein toistuu kysymys, mikä olisi sellainen hyvä perusviini, joka ei olisi turhan kallis mutta kuitenkin ihan juotavaa. Viinit ovat aina makuasioita, mutta voitanee kuitenkin todeta, että jotkin viinit ovat täysin virheellisiä, toiset ovat ihan perseestä, monia juo mielellään humaltuakseen ja joitain nautiskelee jopa muutenkin suurella ilolla. Sitten olisi tietysti otettava huomioon myös, juodaanko neste ruuan kanssa ja minkä tietyn ruuan kanssa. Tähän puoleen ei nyt kuitenkaan panosteta sen enempää. Siitä ehkä voisi myöhemmin harkita jotain omaa jutusteluansa. En keskity myöskään viinin ominaisuuksiin sen enempää. Unohdetaan kukkeudet, kypsät sitruksisuudet, etelärinteellä tuulen alla kasvaneet rypäleet, sokerit ja ihan kaikki. Tehdään tästä sellainen viinisuositusten karvalakkiversio, jossa keskitytään olennaiseen hyvin yksinkertaisesti. Jos minulla on viinistä jotain muuta sanottavaa kuin että se kannattaa ostaa, ilmoitan kyllä.  

No mutta kuitenkin, päätin julkaista kolmiosaisen juttusarjan halpaviineistä, joita ihan oikeasti voi ja kannattaa juoda. Jokaiseen osaan tuon neljä viinisuositusta. Juttusarjaan ovat vaikuttaneet omat mieltymykseni sekä asiaan liittyen varta vasten käymäni keskustelut alan ammattilaisten kanssa. Näihin lukeutuvat pari Alkon myyjää ja myymäläpäällikköä, muutama ravintoloitsija, pari itseoppinutta viinigurua ja yksi viinimestarikouluttaja. Kiitos teille kaikille. 

Kaikki valitsemistani viineistä eivät ole ihan tosta vaan suit sait sukkelaan saatavissa kaikkien Alkojen hyllyistä, mutta nykyäänhän sillä ei ole hirveästi merkitystä, sillä Alkon verkkokaupasta voi tilata haluamansa tuotteet lähimyymälään muutaman päivän varoajalla. 


I osa: Kuohuvat alle 9€

II osa: Valkoviinit alle 8€

III osa: Punaviinit alle 8€


Tässä ensimmäisessä osassa käydään siis sumeilematta halpojen kuohuvien kimppuun. Kuohuviinit ovat meikän lemppareita, joita esimerkiksi ruokapöydässä voi (ja kuuluu) käyttää läpi monen ruokalajin aterian. Mutta ei siitä sen enempää, sillä juuri lupasin unohtaa ruokapuolen. Keskitytään siis rehelliseen seurusteluun ja tissutteluun. 


Amalía Brut 7,98€Espanjalainen Amalía on kyykkyskumppien moninkertainen sokkotestivoittaja ja on se joskus tullut sekoitettua Ranskan samppanjoihinkin. Maku on jotain kuivan ja puolikuivan väliltä. Yllättäjä. 

Chapel Hill Chardonnay Brut 8,19€


Jo pelkästään se on hienoa, että tämä kuohuva tulee Unkarista. Miksi se on hienoa? Ihan vaan siksi, että Kövesse azt a kocsit! Seuraa tuota autoa! Loistava valinta vappukuohuvaksi. Vappunahan mausta voi hieman pihistää ja tämä on juuri loistavan mitäänsanomattoman neutraali kuohuviini siihen tarkoitukseen. Vappuna tärkeintä on kuitenkin juoman riittävyys ja se, että juomaa voi juoda paljon. Pullon sisälämpötilallakaan ei ole ihan niin suurta merkitystä, mutta mikäli vappupaikan ulkolämpötila on huomattavasti alle keskiaikaisen huoneen lämpötilan, suositteleen nopeampaa kilistelytahtia. 

Jaume Serra Cava Brut 8,69€Helmi. Hinta ei vastaa lähellekään laatua, tämä on hävettävästi aivan liian halpaa. Oma lempparini. Suosittelisin tätäkin vappujuomaksi, mutta tämä ei ole mitäänsanomattoman neutraali. Jos vaikka vuodenvaihteeseen sitten. Tai täksi illaksi. Huuda hep, jos satut lukemaan tätä juuri aattoiltana. Espanjasta.

Thandi Shiraz Rosé 8,99€


Kuohumattomat roseeviinit eivät oikeasti kuulu tähän kuohuvien kategoriaan, mutten halua jättää tätä täysin juttusarjan ulkopuolellekaan. Ei tämä oikeastaan pirskahtelekaan, mutta so what, onneksi saan itse päättää, mitä näihin juttuihini tungen. Korvamerkkaa tämä ruusu! Parhautta. Vuoden viinit 2017 -kilpailussa tämä valittiin vuoden roseeviiniksi. Alkossa on tällä hetkellä myynnissä vuoden 2017 vuosikertaa, voittajaviini oli oikeastaan 2016 mutta menköön. Hyvä ostos joka tapauksessa. Etelä-Afrikasta.

1 kommentti:

  1. I Was Eagerly Looking For Content Like This, Right To The Point And Detailed As Well Accordingly Depending Upon The Matter/Topic. You Have Managed This Greatly For Sure. Rocky Balboa Jacket

    VastaaPoista