8.2.2017

Parhaat blinit - vaatimattomasti


Sain tänään anoppini valmistamia ihania blinejä. Tykkään paksuista versioista, jotka ovat rapeita päältä ja kuohkeita sisältä. Nämä olivat juuri sellaisia, täydellisiä. Karjalasta kotoisin oleva ystäväni kääntyisi tsasounassaan, jos kuulisi, että söimme epäortodoksisesti. Hänelle oikeat blinit ovat aina littanoita lettuja. Blinien kyytipoikana oli smetanaa, mätiä, sienisalaattia, punasipulia, suolakurkkua, katkarapukaviaaria, savusilakoita ja hunajaa. Voi pojat.


Perinteisestihän blineissä käytetään tattarijauhoja, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Alla oleva ohje ei ole gluteeniton, siinä on käytetty myös vehnäjauhoja. Mikäli haluat tehdä myös keliaakikolle sopivia blinejä, voi tässä reseptissä helposti korvata vehnäjauhot kokonaan tattarijauhoilla. Huomaa myös vodka, monet vodkat valmistetaan viljoista. (EDIT 9.2. Kirkkaat viinat sopivat myös keliaakikoille, kiitos tarkkaavaiselle lukijalleni) 

Tattari mielletään yleensä viljaksi, mutta se on oikeastaan lähempänä raparperia. Hieman vehnäjauhoa tummempana jauhona sitä kutsutaa Ranskassa nimellä blé noir eli musta vilja. Tiedättehän, juuri siksi myös makkaraa kutsutaan yleensä nimellä blé tai blöö, viljajauhojahan suomalaisten suosikit poprilli ja atrilli eniten sisältävät.  

Koska anopilla on riimit ja sanansiveltimet suonissaan, nimesimme blinit hänen näköisikseen. 


Runoilijan blinit (10 kappaletta)

0,5 l täysmaitoa
20 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
300 g tattarijauhoja (Risenta) 
200 g vehnäjauhoja
3 kananmuna
50 g sulatettua voita
2 prk kermaviiliä
2 rkl vodkaa


Kädenlämpöinen maito, suola, sokeri ja hiiva sekoitetaan keskenään. Lisätään jauhot ja kermaviili ja annetaan seisoa kolme tuntia. Lisätään keltuaiset, voisula ja vodka. Seisotetaan yön yli. Lisätään kermaviili ja vaahdotetut valkuaiset. Paistetaan keskilämpimällä pannulla kirkastetussa voissa molemmin puolin. Kääntämisen jälkeen valellaan pintaa voilla ja valutetaan sitä vielä reunoillekin. Voita pitää kulua paljon paiston aikana.

Juomaksi kokki kehottaa valitsemaan olutta tai samppanjaa.



4 kommenttia:

  1. Oi alkoi heti tehdä mieli blinejä! Viikonloppuna voiskin kokeilla pitkästä aikaa. Onnistuvatkohan nämä ilman blini-/lettupannua?

    Vodka on muuten aina sopivaa keliaakikoille, vaikka valmistetaankin viljasta. :) T. Keliaakikko

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvä tieto. En ole ikinä ajatellut sen enempää kirkkaiden viinojen ja keliakian yhteyttä. Tislausprosessi näköjään mahdollistaa kirkkaan viinan juonnin keliaakikolle. Sinänsä pöhköä (mutta toisaalta hyvä myyntivaltti), että Yhdysvalloissa myydään myös gluteenitonta vodkaa, vaikkei gluteenia voi edes olla.

    Ja onnistuu ilman blinipannuakin. Toki tulee vähän leveämpiä versioita. Mukavaa kokkailua!

    VastaaPoista
  3. Ekan kerran huomasin reseptin, jossa oli "kirkasta". Olenkin ihmetellyt tätä asiaa. Samoin, että annetaan seisoa yön yli. Olen tehnyt blinejä noin 55 vuotta tällä tavalla isoäitini Pietarista tuomalla reseptillä. 👍

    VastaaPoista
  4. Pakko kysyä: lämmitättekö rahkan kuumenemispisteeseen kun teette pashaa

    VastaaPoista