16.9.2015

Kukkakaali-tarhapapubhūnanā

Alkuruokalautasella:



Kukkakaali maistuu suuhuni erityisen hyvältä juuri tällä hetkellä. Ja mieluiten hieman väkevämmin maustettuna, tosin on sitä kiva napostella ihan sellaisenaankin. Kukkakaali on toiseksi suosituin kaalilajimme ja sitä nassutetaan reilu kilo vuodessa per henkilö. Yllättävänkin vähän mielestäni, tarkoittaa siis käytännössä 1-2 kaalia vuodessa. Taidan kuulua siihen porukkaan, joka nostaa keskiarvo aika reippaasti. Niin, suosituin kaalimme on tietty keräkaali. Ilahduin lujaa, kun tenttasin ruokapöydässä ekaluokkalaiseni lempikouluruokia tähän mennessä, tuumasi kaalipadan mieleisekseen.

Sitruunainen kukkakaali-porkkanapaahdos on ollut Polkkapossussa todella suosittu resepti. Ei suotta, Erkkikin osaa valmistaa ja maut toimii. Tässä toinen, joka menee vaikka intialaisessa mezepöydässä tai muuten vaan, miten vaan, käsillä seisten, urhonhyppyjä heitellen.



Kukkakaali-tarhapapubhūnanā

1 kukkakaali
20 tarhapapua (tai jotain muuta vihreää pitkulaista)
1 sellerin varsi
juustokuminaa
kurkumaa
inkivääriä
neilikkaa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
tuoretta lehtipersiljaa

Irrota kukkakaalista kukinnot, leikkaa tarhapavut kolmeen osaan ja pilko selleri ½ sentin paloiksi. Esikeitä näitä kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Lisää kuumalle pannulle peukalon pään kokoinen keko
juustokuminaa ja kurkumaa, inkivääriä puolet siitä ja neilikkaa vielä vähän vähemmän. Lisää tarvittaessa oman maun mukaan. Paahda minuutti, lisää oliiviöljy, pilkotut valkosipulit, kukkakaali, pavut ja selleri. Paistele viitisen minuuttia, lisää suolaa ja siirrä kulhoon. Hakkaa päälle lehtipersiljaa.

Sitä paitsi vedin bhūnanā-sanan hatusta, jossa luki hindi ja paistaa. Tai ehkä se oli enemmänkin lippis.

3 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää!
    Mä olen vasta nyt oppinut ostamaan tarha/pensaspapuja tuoreena. Aikaisemmin olen syönyt vain lötköjä pakastepapuja ja sillä perusteella luullut, ettei ne maistu oikein miltään. Kuinka väärässä sitä voi ollakaan :)

    VastaaPoista
  2. Me wokataan silloin tällöin kukkakaalia katkarapujen kanssa kanaliemessa (kun sitä meillä vaan on - ostaessamme yleensä kokonaisen kanan, teimme aina siitä 'liemen'). Ei paljon muuta tarvi! Yllättävän maukas, on saanut mutkin aikuisena syömään kukkakaalia.

    VastaaPoista
  3. Me wokataan silloin tällöin kukkakaalia katkarapujen kanssa kanaliemessa (kun sitä meillä vaan on - ostaessamme yleensä kokonaisen kanan, teimme aina siitä 'liemen'). Ei paljon muuta tarvi! Yllättävän maukas, on saanut mutkin aikuisena syömään kukkakaalia.

    VastaaPoista