22.9.2008

Tää on niin tätä!!!

Nyt on appelsiinikausi parhaimmillaan tai ainakin omena. Appelsiinit ovat makean värisiä ja loistavat kuin Naantalin kylpylä. Maastoutuvat siimevästi vaahteralehtien keltaisuuteen ja kuiskaavat korvaani perhosia. Kuulossani voi olla vikaa. Mikä on se mieletön tuoksu, joka kantautuu nokkaani, kun sitrushedelmän kuori rikkoutuu. Tuoksu tuo mieleeni Kiss Kiss -karkkien ja kalakukon villin sekoituksen, mutta hajuaistissanikin voi olla vikaa. Kaikkia tuo viehkeä aromi ei tietenkään hotsita, allergioita kun meinaa pukata. Suomalaisten kuulakausi oli muuten surkea, ei paljon pukkailtu. En muista, kuinka paljon, mutta ei paljon.

Vaikka vikoja onkin, niin vielä viallisemmaksi menee. Kuka tykkää appelsiininkuorista? Ainakin moni sisilialainen lukijani, joilta ohje on peräisin. Jottei juttu jäisi ihan vieraaksi heillekään, niin laitetaan nyt ensin se tähän senegaliksi.


Caramellizonardi buccia d'arancia

2 arancios
6 dl di zucchero


Lavare le arance molto bene nel piatto di detersivi e un pennello e risciacquare bene. Tagliare la parte superiore e inferiore tagliate. Fileore buccia del frutto tagli di carne e la pelle superficie dall'alto verso il basso. Premere le arance attentamente tutte le succo estratto. Tagliare la buccia di un mezzo cent soirere larghezze. Inoltre, il guscio bianco-sezione deve superare l'amarezza di distanza. Ryöppere gusci tre volte in acqua bollente ogni volta 3 minuti cambia acque. Versare il spremere del succo d'arancia in un altro tegame, e fate bollire. Più lentamente si fondono in 5 ½ dl zucchero succo rifiuti. Altre los suicaleros cuoridoles e boilore 15-20 minuti. Prendete suicaleros fuori del buco liemesto secchio e inserire un piatto a raffreddare. Versare il fine di zucchero papere de pane e roundare rivestite con suicaleros candito.

Ja sitten koreaksi:


Karamellisoidut appelsiininkuoret

2 appelsiinia
6 dl sokeria


Pese appelsiinit erittäin hyvin astianpesuaineella ja harjalla ja huuhtele hyvin. Leikkaa ylä- ja alapäästä viipale pois. Fileoi kuoret leikaten hedelmälihan ja kuoren pintaa pitkin ylhäältä alaspäin. Purista appelsiineista tarkasti kaikki mehu talteen. Leikkaa kuoret n. puolen sentin levyisiksi soiroiksi. Seuraavaksi kuoren valkoisesta osasta pitäisi saada liika karvaus pois. Ryöppää kuoret kolmeen kertaan kiehuvassa vedessä joka kerta 3 minuuttia aina vedet vaihtaen. Kaada puristamasi appelsiinimehu toiseen kattilaan ja kiehauta. Lisää hiljalleen sulatellen 5½ dl sokeria mehun joukkoon. Lisää kuorisuikaleet ja keittele 15-20 minuuttia. Ota suikaleet pois liemestä reikäkauhalla ja laita jäähtymään lautaselle. Kaada loppu sokeri leivinpaperin päälle ja pyörittele tahmaiset suikaleet sokerissa.

5 kommenttia:

 1. Oooh! Ei mulle oo kukaan kertonut, jotta kuoria saa syyä.

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi, taalla appelsiinit olisivat todella halpoja: harkitsimme hetken jopa mehun tekemista itse, kun kaupallinen maksaa ja se rahdataan meren takaa.

  Minka kanssa noita kuoria sitten syodaan? jaatelon?

  VastaaPoista
 3. Tahtoo!!!!!!!!!
  *huutaa, itkee, potkii lattialla*

  VastaaPoista
 4. Erittäin mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 5. Ketsuppi, No miksei vois syödä. Raastetaanhan sitä sitrushedelmän kuorta moneenkin ruokaan. Eri asia onko se hyvää :D

  The Rest, Mielenkiintoisesti potkii esim. ihan pelkillään. Nehän on vähän kuin marmeladia. Minä ainakin pidin niitä jääkaapissa ja kävin aina välillä napsimassa.

  VastaaPoista