11.2.2008

Punajuuripitsasunnuntai

Hyvästä pitsapohjasta riittää aina keskustelua ja sitä aina silloin tällöin joku kyselee sähköpostilla, kommentilla, mikrofonilla tai näkymättömällä musteella kirjoitetulla kirjeellä. Olen tainnut ennenkin jo blogata suosikkipohjani ohjeen, mutta nostetaan nyt vielä se tähän. Ihan vaan sen takia, että Lätissä vietettiin pitsasunnuntaita.

Täytteetkin oli vähän villimmästä päästä, sillä pitsaanhan kuuluu laittaa, mitä kaapista löytyy. Tai muotoillaan uudestaan: oman pitsapuoleni täytteet oli vähän villimmästä päästä.

Uskokaa or not... SIKAHYVÄÄ! Vaikka teitä vähän kammoksuttaakin laittaa punajuuria ja tonnikalaa samaan paikkaa. Siksi jätänkin tonnikalan pois nimestä.

Ähäkutti maxelvatti, varpaassani on kohta patti,
löin sen pöytäisään kolmioon,
joskus luulen ma olmi oon.


Punajuuri-jalapeno-rusinapitsa

Pitsapohja

1½ dl vettä
3/4 pkt hiivaa
½ tl suolaa
3 rkl rypsiöljyä
n. 5-6 dl vehnäjauhoja


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot hiljalleen alustaen. Jauhoja tulee olla sen verran, että pohja irtoaa sopivasti käsistä, mutta ei yhtään enempää. Osan voi vaikka korvata vehnäleseillä. Laita pohja kohoamaan lämpimään liinan alle puoleksi tunniksi.

Tomaattikastike:

1 prk tomaattimurskaa
sokeria
suolaa
oreganoa
1 korkillinen etikkaa

Lämmitä murska kattilassa ja lisää muut aineet. Poristele tovi.

Täytteet:

viipaloituja etikkapunajuuria
rusinoita kevyesti
1 prk tonnikalaa
paistettua sipulia + valkosipulia
pilkottua paprikaa
monta jalapenoa
Marsvinsholm-juustoa raastettuna (aaah)

Kauli taikina levyksi, heitä pohjalle tomaattikastiketta, sen päälle täytteet ja lopuksi vielä Skånen gurkoraaste. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

16 kommenttia:

  1. EIIIIIIIIHHHH! Ei RUSINOITA! Punajuuret ja muut syön ihan kiltisti, mutta rusinat syödään sellaisenaan tai suklaalla päällystettyinä.

    (No niin, nyt kaikki tietävät, että minullakin on yksi asia, jota en vaan kestä. Pieni ruskea ja ruttuinen, etenkin lämpimänä.)

    VastaaPoista
  2. Mä oon ihan varma että tää on hyperhyvää; punajuuret ja tuna käy niin nätisti yhteen. Rusinatkin lupaan kokeilla, mutta jalopenoista täytyy ehkä tinkiä. Mut seuraavaa (punajuuri)pitsapäivää saa kyllä hetken haudutella kun just lauantaina Apinatki veti lättyä.

    Ja tuo juusto on mulle kyllä ihan vieras?!

    VastaaPoista
  3. Satsumar: Häähää, selvästi sun lempipaiatsa. Taidankin koittaa seuraavan kerran suklaarusinoita täytteenä.

    Meuku: En niitä rusinoita muuten niin kovin paljon laittanu. Just ja just huomas. Mut huomas. Mut punajuuret oli hyviä varsinkin kun ne oli vielä äipän tekemiä ja lillu kivassa neilikkaisessa etikkaliemessä.

    Se on muuten kova juusto, et sullekin vois ehkä mennä.

    http://www.skane-finland.com/frames.
    php?p=juustot&t=marsvinsholm

    VastaaPoista
  4. ...päivittelet kun laitan leivän päälle rahkaa ja banaania, mutta tunget samaan paikkaan punajuuria, tonnikalaa sekä rusinoita? Noh, kai ne hulluimmat yhdistelmät ovat yleensä juuri niitä parhaita XD.

    Olen saanut pienoisen kammon itsetehtyä pizzaa kohtaan koska pohjasta tulee aina liian paksu/kuiva/mauton/muuten totaalisen epäonnistunut. Mutta ehkä sekin peikko pitäisi selättää...

    VastaaPoista
  5. Satujatar, olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä rusinoista! Noukkii rusinat pullasta" sanonta tarkoittaa minulle ihan päinvastaista kuin muille, eli ei rusinoita turvonneina (pulla, maksalaatikko, sima...pizzaan en ole edes ajatuksissani niitä laittanut).
    Viinirypäle on hyvä, viinistä puhumattakaan, rusina on hyvä, sellaisenaan.
    Täytyy palata uudestaan lukemaan ajatuksella tuo pizzaohje, jäi jotenkin rusinaan jumittamaan! :D

    VastaaPoista
  6. Sen verran kysäisisin vielä, että mikä tuon etikan idea on tuossa tomaattikastikkeessa, tomaattihan on jo itsestään hapanta?
    Ja olikos se viinietikkaa?

    VastaaPoista
  7. Christina: Taisit ymmärtää väärin. En lainkaan päivitellyt, vaan se oli lähinnä siistiä. Sen takia kirjoitin vielä loppuun Respect!

    Zeta: Keittiömestari, jonka helmoissa opettelin, kertoi, että pieni luraus etikkaa antaa potkua hyvin moneen paikkaan. Tomaattikastike on ehdottomasti yksi niitä, tomaattikeitosta puhumattakaan. Oiva neuvoja oli hän. Kannattaa vaan tarkistaa, että sokeri on oikeassa suhteessa etikan kanssa. Ja etikka voi olla vaikka ihan väkiviinaetikkaa, valkoviinietikkakin menee mainiosti.

    VastaaPoista
  8. Jopas on mielenkiintoinen pizzaohje! Punajuuria, tonnikalaa ja rusinoita samassa paketissa... Hyviä aineksia kaikki, joten eipä sitä tiedä ennenkuin kokeilee.:)

    VastaaPoista
  9. Ai paljon tulee sokeria jos pannaan korkillinen etikkaa tuohon määrään? En osaa säätää noita yhtään... Terv. kiitollinen.

    VastaaPoista
  10. Kmsu, Ei tietä ei tietä. Kokeile sit kans ;-) Huomaatteko muuten taas vedätän ihmisiä kokeilemaan jotain aivan kamalaa ruokaa?!

    Ano, en osaa määriä heittää, kun viskon aina näppituntumalla ja lisäilen sitä, mitä mielestäni kaipaa. Mutta teehän niin, että laita ensin vaikka vajaa korkki etikkaa ja sitten ala lisäillä hiljalleen sokeria siinä samassa maistellen. Oretsuganoo saa olla reilusti.

    VastaaPoista
  11. Niin tästähän tulee etikalla ja sokerilla kevyesti hapanimeläkastike, mutta sehän on siis tarkoituskin. Punajuuristakin tulee sitten kevyesti etikkaa ja rusinat viskaa taas päälle makeutta. Rusinat vaan reilun juustoraasteen alle, niin ei kärähdä.

    VastaaPoista
  12. Kiitos lisäinfosta, aina valmis kokeilemaan hyväksi kerrottuja konsteja (muttei kuitenkaan rusinoita).
    Ja juustofriikkinä lähden oitis etsimään mainitsemaasi juustoa, tuo "aah" reseptissä kertoo jo paljon! Siis kokeilen jos löydän.

    VastaaPoista
  13. Zeta: Mullekin aika uusi tuttavuus tuo kyseinen juusto. Mutta tykkäsin.

    VastaaPoista
  14. Ymmärsin pointtisi, kiitos :D. Päätin tässä muuten kokeilla tuota yhdistelmää...

    VastaaPoista
  15. Kokeiltu on, tortillapohjalla. Muuten oli hyvää, mutta tälläsin vähän liikaa sitä punajuurta joukkoon ja juustoa olis saanu olla hivenen enemmän, käytössä oli Salaneuvos. Mut jää listalle, tonnikalapitsat on mun henk.koht. suosikkeja ja etikkatuotteita rakastan. Rusinat ei kauheesti erottuneetkaan, muuten.

    VastaaPoista