3.3.2007

Mustafa Polkkatürk


Kuulin huhuja, että kebablihaa voisi tehdä omassa uunissakin. Nopealla googletuksella löysin muutamia reseptejä ja pitkiä viestiketjuja erinäisillä keskustelufoorumeilla. Tässä minun versioni. Pakko todeta, että olin kyllä vähän epäileväinen: onko jauhelihasta tosiaan mahdollista saada niin kiinteä massa, että siitä ei tule murekemurea. No näköjään on, kun jauhelihaa ensin pahoinpitelee 15 minuuttia.

Ensin suunnittelin tekeväni kreikkalaisen pitakebabin eli gyros pitan ja paistoin jo pitaleivätkin valmiiksi. Jostain syystä ne jäivätkin kaappiin, sillä aloin himoita ranskalaisia perunoita. Tiedätte kyllä... sellaista kebabpaikan kunnollista kebab ranskalaisilla- ateriaa. Perunat tein myös itse, eli kuorin, leikkasin suikaleiksi, laitoin hieman öljyä ja paistoin uunissa 200 asteessa 35 minuuttia. Sitten vielä paistoin niihin kauniin värin voissa pannulla ja maustoin suolalla.

Kunnon ateriassa pitää olla aina myös kunnon kastikkeet. Eli valmistin kaksi kastiketta, toisen tomaattipohjaisen ja toisen valkosipulisen. Kastikkeista tuli kruunu. Valmistin samalla vielä sinappipohjaisen salaatinkastikkeen, josta tuli myös ihan törkeän maukasta. Mutta siitä ja sen kolminkertaisesta juoksettumisesta ehkä joskus myöhemmin.


Kebabliha
800 g naudan paistijauhelihaa
½ tl suolaa
1 rkl aromisuolaa
½ rkl mustapippuria


Sekoita aineet. Veivaa, vatkaa, hakkaa ja puristele jauhelihataikinaa kädelläsi n. 15 minuuttia. Katsele samalla Uma Thurmanin tähdittämää elokuvaa. Muotoile taikina miehekkään ranteen paksuiseksi pötköksi ja kääri erittäin tiukasti folioon. Laita folio uunivuokaan. Koska paistijauhelihassa ei ole paljoa rasvaa, paketti ei myöskään tule päästämään paljoa rasvaa ulos. Joten katso, että sekin rasva, mikä lihasta tulee pihalle, jää folioon. Tarkista siis, ettei paketissa ole repeämiä. Paista 100 asteisessa uunissa 3 tuntia 45 minuuttia. Vuole terävällä veitsellä ohuita lihalastuja.


Punainen kastike


1/3 paprika
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl ananasmehua
1 rkl lientä maustekurkkupurkista
1/3 purkki tomaattimurskaa
½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl karkeaa sinappia
½ rkl sokeria
1 rkl sweet chili kastiketta
1 tl rakuunaa
ripaus suolaa
1 dl öljyä

Pilko paprika ja sipuli. Laita kaikki muut aineet blenderiin paitsi öljy. Aja tasaiseksi. Siirrä seos kulhoon ja ota esiin käsivispilä. Kaada öljy seokseen ohuena nauhana koko ajan kevyesti vispaten.


Valkoinen kastike
1½ dl maustamatonta jogurttia
1 valkosipulinkynsi
½ rkl juoksevaa sitruunahunajaa
suolaa
pippuria

Murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita kaikki aineet keskenään.


6 kommenttia:

  1. Oi,olet tehnyt kebablihaa...eikö vaan ollut kuule hyvää ??;)meillä tehdään taikina koneella ja annetaan myllyn pyöriä kauan!!(tosin ollaan tehty 2 kg taikina,sitä ei oikein käsin viitti veivata);0D

    ''jiros pitaa''kun saisi se on kyllä aivan jotain ihanaa,muistaakseni se käärittiin enemmän tortillaa muistuttavaan lättyseen ainakin Samoksella...

    VastaaPoista
  2. No oli kyllä hyvää. Pakko myöntää. Käsin veivaaminenhan on pelkästään hauskaa.

    Gyros pita on kyllä jotain aivan ylimaallisen hyvää. Olet aivan oikeassa se on tosiaan tapana kääriä "leipään". Tosin se on pikkuisen paksumpi ja rapeampi kuin tortilla. Ja sinne väliin vähän tsatsikia. Ai nami.

    VastaaPoista
  3. Oliskohan yhtään sinnepäin,jos kokeilisi itsetehtyä gyros pitaa?!

    VastaaPoista
  4. Itse en onnistunut hyvin tuossa kebabissa, en jaksanut vaivata taikinaa tarpeeksi kauaa ja mausteitakin oli liian vähän.

    Tuo kastikkeesi kuulostaa hyvältä. Pitäisiköhän uskaltautua kokeilemaan vielä uudestaankin.

    VastaaPoista
  5. Toki pitää kokkeilla uudestaan. Nyt tiedät paremmmin mausteiden määrätkin. Ja oikeastaan niillä ei ole edes juurikaan väliä, sillä nämä kastikkeet ovat niin hyviä, että pliisuksi jäänyt liha saa kyllä aivan uuden potkun ;)

    VastaaPoista
  6. Valmiista "pötköstä" voi leikata siivuja juustohöylällä, tulee hyviä. Noita kastikkeita on kyllä kokeiltava, kuulostavat hyviltä

    VastaaPoista