9.3.2007

Bleu so. blöö

Silmäilin muutama päivä sitten Turun uudessa kirjastotalossa presidentin kesäasunnosta, Naantalin Kultarannasta, kertovaa kirjaa. Tuskin olisin muuten innostunut, mutta nimenä oli Makujen ja elämysten Kultaranta. Löysin kirjasta pari helmeä, jotka tulen varmuudella lähitulevaisuudessa toteuttamaan.

Ensimmäinen kiinnostava ohje oli Fragilite-kakku eli Ellen Svinhufvudin kakku. Jauhettua mantelia, sokeria, valkuaisia, kermaa, sokeria, voita, paahdettua mantelia, pölysokeria :) Tuo kakku jää kuitenkin vielä hetkeksi päähän kypsymään: siellä kyllä vetää sen verran, että taitaa jäädä raa'aksi.

Tämä viikonloppu vietetään Sauvossa talvimökkeilemässä ja siihen tarkoitukseen bongasin kirjasta sopivaakin sopivamman ohjeen: grillimakkaraa ja hapankaalia. Kuolaneritykseni on jo alkanut, sillä kumpaakin saan todella harvoin. Saati sitten yhdessä. Saunan jälkeen. Nami. Kyllä perusjutut vaan on niiiiiiiiiin hyviä.


Hapankaalia ja grillimakkaraa
(4 annosta)

4 grillimakkaraa

800 g hapankaalia
2 rkl öljyä
2½ dl kermaa
1 dl smetanaa
2 rkl sinappia
3 rkl hunajaa

Grillaa makkarat. Kuumenna öljy kattilassa/pannulla, lisää hapankaali ja paistele kevyesti viitisen minuuttia. Lisää kerma, smetana, sinappi ja hunaja ja keittele toiset viisi minuuttia.

7 kommenttia:

 1. Tuosta kakustahan Stella ja Stockman käy kiistaa. Ystäväni testasi reseptin ja kakku oli kuulemma niiiiin makea, että maistiaisten jälkeen se lensi roskiin:)

  VastaaPoista
 2. Höh. Taas tuo miun tietämä väriaaltoilija on tääl. Apis oli kohtis. Ja huomen mie taistelen pöytälätkäs. Ja kakuist mie en tiijä mittää. Pitti et niit voi syyvvä.

  VastaaPoista
 3. Se kakku on kuulunut Jytiilin joulupöytään jo toistakymmentä vuotta. Minun mielestäni se ei ole yhtään liian makea!

  Sen verran kyllä kommentoin tuota Stockan vetoa, että se oli tosi törkeä. Jytiili ei ainakaan vähään aikaan käy siellä pullaostoksilla. Sorsat saavat nyt tulevaisuudessa maistella S-Marketin pullavaa!

  VastaaPoista
 4. Hapankaali? Mitä on hapankaali? Onko siinä porkkanaa vai ei? Onko possu ITSE tehnyt hapankaalia? Nimim. euroopan pelastaja

  VastaaPoista
 5. Hapankaalia ja bratwurstia. Kohtuudella nautittuna makoisaa. Työpaikkaruokalassa ainoastaan tulee herkuteltua tällä - harvakseltaan. Maukasta se on!

  VastaaPoista
 6. hei, tein sun ohjeella Sacher-kakkua, ja oli hyvää

  VastaaPoista
 7. Väriaalto: Hauska juttu sinänsä, etten edes ollut tietoinen koko kiistasta ennen tätä kirjoitusta. Saati sitten kakun makeudesta, koska en ole sitä ikinä tehnyt. Makeus on kuitenkin siitä hyvä asia, että siihen pystyy itse vaikuttamaan ;)

  Kirjeenvaihtaja: On se vaan niin, että Kirjeenvaihtaja on meikäläisen mittapuulla aika guru pöytälätkässä. Turpiin tuli ja nopeesti, vaikka sainkin jossain vaiheessa muutaman maalin tekaistua.

  Jytiili: Pakko kai minunkin paneutua asiaa. No tämä teksti löytyi nopeasti...

  "13.02.2007 11.59 Kotkalainen Stella Konditoria on haastanut Stockmannin markkinaoikeuteen Ellen Svinhufvud -kakusta syntyneen riidan takia. Kiista sai alkunsa vuosi sitten, kun Stockmann lopetti Ellen Svinhufvud -kakkujen myynnin ja otti tuotevalikoimaansa Kakkukeisareilta tilaamansa Sans Rival -kakun. Se on Stellan mielestä jäljitelty kopio. Stella vaatii nyt, että markkinaoikeus kieltäisi uhkasakon uhalla Stockmannia jatkamasta kakkunsa myyntiä. Stellan hallituksen puheenjohtaja Antero Anttila kertoo, että leipomo joutui vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Stockmannin takia. Leipomo joutui muun muassa irtisanomaan puolet henkilökunnastaan. Stockmannin lakiasiain johtaja Jukka Naulapää sanoo, ettei hän ole vielä nähnyt markkinaoikeuden haastetta. Naulapään mukaan Stockmann luopui Stellan kakusta, koska sen toimitusvarmuudessa ja laadussa ilmeni ongelmia. Muuten Naulapää ei halua ottaa asiaan kantaa vielä tässä vaiheessa.

  Ano1: Hapankaali? Euroopan pelastaja ei ole ikinä kuullut hapankaalista? Kuulostaa vähän vajavaiselta pelastamiselta, jos ei voi tarjota pelastettavien ahdinkoon hapankaali. No juu, Possu on kyllä tehnyt itsekin hapankaalia, mutta silloin harvoin kun sitä tulee syötyä, niin kyllä se on yleensä ihan kaupasta ostettua.

  Sivuaskel: Bratwurstissa on se hyvä puoli, että jopa allekirjoittaneen tuleva vaimo syö sitä. Muuten on kyllä harmillisen nihkeä makkaran suhteen.

  Ano2: Jiihaa. Hejjjja sacher. Maistuisi makea tännekin päin.

  VastaaPoista