5.12.2006

Kyllä lanttu lantun tunnistaa

Ajattelin alkaa käydä keilaamassa. Viimeksi kaikki possuytäväni olivat mukana ja jäin totaalisesti viimeiseksi. Lopetin kun alkoi ottaa lanttuun niin pahasti. Viereisen radan parivaljakko piti meitä outona porukkana, mutta enpä tiedä, kumpi joukkio oli lähempänä normaalia.

Lanttu kasvaa kylmissä ja märissä maissa. Onkin sanottu, että lantun ja paloviinan levinneisyysalue on lähes sama. Lantulla saanee siten lantunkin lämpimäksi, en ole kyllä kokeillut.

Maultaan lanttu muistuttaa hieman kaalia, jota on maustettu sinapilla. Tai sitten ei, joka tapauksessa lanttu on kaalin ja nauriin risteymä, joka sisältää sinappiöljyä. Ilmankos. Englanniksi se on rutabaga, swede tai swedish turnip. Mitään varmuutta ei kuitenkaan ole, että lanttu olisi sen enempää ruotsalainen kuin ruotsalainen heteromieskään.

Lanttu sopii hyvin laatikoihin, keittopohjiin, patoihin ja raasteisiin. Erityisen hyvältä se maistuu mielestäni porkkanan ja hunajan kanssa. Seuraavaa ohjetta kannattaakin kokeilla, on nimittäin melkoisen hyvä ja vaivaton lisäke.


Hunajalla ryyditetty lanttu-porkkanahärdelli

3 porkkanaa
1 lanttu
ruokaöljyä
rakuunaa
timjamia
suolaa
juoksevaa hunajaa
1 rkl seesaminsiemeniä (tai jotain pähkinärouhetta)
½ rkl kookoshiutaleitaViipaloi porkkanat pituussuunnassaan kuorimaveitsellä ohuiksi pitkiksi levyiksi. Leikkaa lanttu 4 cm X 0,5 cm tikuiksi. Laita pannulle öljy ja paistele lanttuja siinä pari minuuttia. Lisää porkkanat ja paistele molemmat kypsiksi. Mausta rakuunalla, suolalla ja runsaalla määrällä timjamia. Valuta päälle hunajaa. Lisää seesaminsiemenet ja kookoshiutaleet ja paista vielä hetki sekoitellen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti