8.12.2006

Ainesta kyllä olisi

Kaappientyhjennystalkoissa löysin myös pussin Myllärin ruisleipäainesta, josta en malttanut pitää näppejäni erossa. Aineksessa on sininen "lisää vain vesi"-merkki, joten eipä siinä sen kummempia ruoanlaitollisia jippoja ollut. Pienellä vaivalla kolmannen kerroksen ullakkoateljeemme hengetär pääsisi nauttimaan kotona leivotun ruisleivän seireenimäisestä kutsusta. Leivinuunittomuus joskus rassaa, mutta tämä varmasti maistuisi ihanan tuoreelta rukiilta ja aiheuttaisi tietysti myös ihanan tuoreet rukiin oireet, mikä nyt tietysti on sivuseikka.

Mutta mutta. On se kyllä vähän siinä ja siinä, onko ruisleipäaines käyttämisen arvoista. Maussa ei ole mitään vikaa. Ruisleipäaines muodostuu täysjyvärukiista jauhona ja mallastettuna. On siihen lisätty myös vehnäjauhoja leivän rakennetta parantamaan. Sitkosta ja sen merkityksestähän tuossa juuri jokin aika sitten tarinoin. Pussiin on sotkettu valmiiksi hiiva, joten aines pitää lisätä reilusti kädenlämpöiseen veteen. Että hiiva saisi sokkiherätyksen. No heräisit itsekin, jos päällesi kaadettaisiin yli 42 asteista vettä.

Niin. Vaikka jauhoihin pitääkin lisätä vain vesi, on kyseessä silti aikas paljon aikaa vievä operaatio. Valmista parissa tunnissa sanoo myllyn kotisivutkin ja oikeassa ovat. Homma on muutenkin aika tahmaista, joten en varsinaisesti lähtisi suosittelemaan leivontaan oikotietä etsiville hienopyllyille. Joku partioporukkakin oli testannut ruisleipäainesta ja tässä heidän kommentti:

Ruisleipämme ei valmistunut aivan aikataulussa, joten emme saaneet sitä pääruoan kyytipojaksi. Muutenkin leipä oli koko operaatiomme murheenkryyni. Sen valmistaminen oli alusta saakka melko tahmaista ja sotkuista sekä erittäin paljon
aikaa vievää. Hintaan nähden leivän laatu oli hyvä, mutta vaivannäön määrän nähden ei. Jos ei halua itselleen ennenaikaisia harmaita hiuksia, kannattaa mieluummin ostaa valmista leipää kaupasta tai tehdä koko homma oikeilla aineilla alusta saakka, ajan kanssa.

Olen hyvin pitkälti samaa mieltä edellisen kanssa. Ja tosiaan, kyllä leipä maistuvaa oli. Pussin lopun taidan kuitenkin käyttää vaikka kalojen leivittämiseen.

Halusin tehdä leivistäni aika ohuita, vähän tuollaisia stereotypiakaupparuisleipäviipaleiden näköisiä. Jossain vaiheessa taidan muuten postata aiheella "Sanoja, joita ei aikaisemmin ole ollut olemassa".2 kommenttia:

  1. Olen vähän samaa mieltä, elikkäs kokeilin itsekkin tehdä ruispaloja tästä aineksesta. Hyvin onnistui, aikaa meni aika paljon ja tulos oli ... aivan kuin kaupasta ostettuja ruispaloja. En tiedä, tuli vähän sellainen fiilis, että helpommalla pääsee kun ostaa ne palat valmiina.

    VastaaPoista
  2. Juu. Pääsee kyllä. Aika turhaa ainesta.

    VastaaPoista