24.7.2006

Kurranttia tietoa

Punaisia, mustia ja valkoisia. Niitä olen nähnyt, mutta olen kuullut, että on olemassa myös vaaleanpunaisia. Mielenkiintoista.

Jotain marjoja, ehkä viinimarjoja, tiedetään kasvatetun muinaisessa Korintissa. Mahtaako englanninkielinen muoto currant olla korruptoitunut muoto sanasta corinth, korintti. Tai sitten niitä ei kasvatettukaan Korintissa. Sillä kuivatut marjat, joita Kreikasta laivattiin ympäri lähialueita olivat luultavasti rusinoita eli kuivattuja viinimarjoja. Vaikeaa. Onneksi olen aikaisemmalta koulutukseltani uskontotieteilijä enkä ruokahistorioitsija. Jumalat kun on niin helppo todistaa olemassaoleviksi toisin kuin muinaiset viinimarjat. Sitten on vielä erikseen korinttirypäleet, mutta unohdetaan. Ilmeisesti viinimarjojen viljely kuitenkin aloitettiin joskus 1500-luvulla Keski-Euroopassa. Vaikkei siitäkään taida varmuutta olla.

Suomen kielessähän näistä marjoista käytetään myös nimeä herukat. Viinimarja viittaa enemmän marjan käyttöön juomien valmistuksessa ja on suora käännös ruotsista.

Blogimaailmassa tehdään niin paljon muffisseja, että päätinpä minäkin tuoda korteni kekoon. Tai ei se enää mikään keko ole, se on jo vuori, koska muffinssit tosiaan näkyy blogikokeille maistuvan. Ja sitten on turha tulla apinoimaan: minulle ne ovat aina olleet muffinsseja ei muffineita. Piste. Harvoin ne kyllä maistuvat allekirjoittaneelle. Nimimerkillä Kaksi muffinssia vuodessa tai ainakin yksi vuoteessa.


Marenkipäällysteiset punaviinimarjamuffinssit

100 g huoneenlämpöistä voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 dl maitoa
1 dl hellästi haarukalla murskattuja punaviinimarjota

päälle marenkia:

2 munan valkuaista
sokeriaVaahdota rasva ja sokeri. Lisää kaksi munaa yksitellen vatkaten. Lisää vajaa ruokalusikallinen vehnäjauhoja, ettei seos juoksetu. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja vaniljasokeri ja kaada nämä kuivat aineet märkäaineastiaan. Sekoita hellästi keskenään. Lisää maito ja marjat ja sekoita taas hellästi. Marjoja saa kyllä laittaa enemmänkin, jos uskaltaa. Itse pidän kirpeästä. Laita taikina vuokiin (täytä vain 2/3 vuoasta) ja paista uunissa n. 15 minuuttia 225 asteessa. Vatkaa valkuaiset koviksi ja lisää sokeri. Ota muffinssit pois uunista ja lusikoi jokaisen muffinssin päälle kiva pieni keko marenkia. Tai pursota, jos haluat säätää hienompia. Laita vielä uuniin n. viideksi minuuksi. Tarkkaile kuitenkin, ettei marenki pääse ruskistumaan liikaa. Syö ehdottomasti maidon kanssa, koska maito on hyvää.

2 kommenttia:

  1. Kolminkertainen hurraa-huuto MUFFINSSEILLE!!!! En ikinä saa kieltäni taipumaan muffiniin, olen jo kauan sitten päättänyt pitäytyä "ainoassa oikeassa" muffinssi-muodossa, on se sitten joittenkin mielestä väärin eli ei...

    VastaaPoista