31.7.2006

Kiinnostaa kiviäkin

Folklore tietää, että timjamivarpu tyynyn alla pitää painajaiset loitolla. Naisia varpu kiinnostaa, sillä hän, joka pitää timjamia hiuksissaan on aivan vastustamaton. Jos minulta kysytään, kuulostaa yhtä vastustamattomalta kuin Hennes & Mauritzin syysmallisto ja seksikkäältä kuin maksalaatikko. Niin ja brittitaruston mukaan vetoa timjamiin tuntevat myös keijukaiset, haltijat ja George Michael. Kiinnostaa kiviäkin.


Timjami sopii ruokaan kuin ruokaan. Jos oikein villiksi heittäytyy, voi siitä keiteltyä lientä heitellä myös kylpyveteen ja ottaa rentouttava pulahdus. Tästä syntyy kyllä pieni dilemma, sillä timjamin uskotaan poistavan nestettä. Heitä sitä sitten kylpyveteen. Kummallista.

Eilen syntyi erilainen dilemma. Mieli halusi lasagnea, vatsa moussakaa. No tein näiden yhdistelmän, reippaasti timjamilla maustetun paistoksen, joka olikin aikas nannaa. Yritin tehdä mahdollisimman kevyen version, joten esimerkiksi juusto, kerma ja muut rasvahönniäiset jäi pois - vaikkakin olen lukenut timjamin olevan parhaimmillaan erilaisten öljyjen ja rasvojen kanssa. Tiedä häntä.


Lasagne-kanamoussaka

½ munakoiso
½ kesäkurpitsa
lasagnelevyjä

Kastike 1:
2 sipulia
2 kynttä valkosipulia
1 prk tomaattimurskaa
ripaus kanelia
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
sokeria
suolaa

Kastike 2:
250 g marinoituja kanasuikaleita
maitoa
maizenaa
kanaliemikuutio
currya
(suolaa)
(juustoraastetta)

Leikka ensin munakoiso puolen sentin paksuisiksi siivuiksi ja laita ne talouspaperin päälle. Suolaa siivut molemmin puolin ja anna itkeä karvaan maun pois puolisen tuntia. Tee sama kesäkurpitsoille, jos pidät senkin makua liian karvaana.

Valmista kastike 1. Pilko sipulit ja freesaa niitä öljyssä hetki pannulla. Lisää tomaattimurska, hieman vettä, sokeri, suola, kaneli ja silputut yrtit. Keittele hetki ja tarkista maku.

Valmista kastike 2. Paista kanat öljyssä ja tee ihan normaali valkokastike maidosta, johon sitten lisäät kanat. Lisää kastikkeeseen reilusti currya ja jos haluat hieman kiinteämmän paistoksen, juustoraastetta.

Voitele vuoka ja kaada alimmaiseksi kerros valkokastiketta ja muutama itketetty ja pesty munakoisoviipale. Lado näiden päälle kerros lasagnelevyjä. Sitten vaan aina vuorotelle viipaleita kastikkeineen ja lasagnelevyjä. Päällimäiseksi kuitenkin kastiketta, jolla lasagnelevyt on hyvin peitetty. Tässä vaiheessa olisi mukavaa, jos olisi hiukan vaikka parmanjuustoa päälle ripoteltavaksi. Paistos kypsyy 200 asteisessa uunissa noin puolessa tunnissa. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia uunin jälkeen, niin annos ei leviä ympäri lautasta kuin sensuroitu tuulettimessa.



2 kommenttia:

  1. Pesto sopii ihan älyttömän hyvin kanalasagnen kanssa. Kotiäitien ohjeista otin tällaisen:

    Pesto-Kanalasagne n. 4:lle
    (Milla)

    Lasagnelevyjä
    1 sipuli
    500 g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita

    juustokastike:
    3 rkl voita
    ¾ dl vehnäjauhoja
    8 dl maitoa
    1 pkt sulatejuustoa
    1 prk pestoa
    mustapippuria

    Paista broileri ja sipulisilppu. Valmista juustokastike: sulata rasva ja kiehauta siinä jauhot, lisää maito vähitellen. Kuumenna ja lisää juusto sekä pesto. Mausta. Vuokaan ensin juustokastiketta, kerros lasagnelevyjä ja päälle juustokastiketta ja broileritäytettä. Samanlaisia kerroksia päällekkäin, päällimmäiseksi juustokastiketta. 200 c / 40 min.

    VastaaPoista
  2. Pesto maistuu täälläkin. Tosin yhdessä vaiheessa tungin sitä kaikkeen mahdolliseen ja ehdin kyllästyä siihen. Nyt se varmaan jo maistuisikin.

    VastaaPoista