16.5.2006

Mai pen rai

Anonyymi kyseli minulta vinkkejä kymmenen ihmisen ruokkimiseksi juhlissa. Hän kaipaili jotain helppoa ja vähätöistä sen normaalin kinkkukiusauksen tilalle, ehkä jotain kalasoppaa. Viime postaukseni kommenteissa ehdotin kanakeittoa, joka olisi valmistettu lähinnä pakastekasviksista, broiskuista ja simpukkapastasta ja silaus olisin annettu parilla paketilla sulatejuustoa. Tässä olisi kuitenkin toinen idea, nimittäin se kalakeitto, mitä kyseltiin. Hieman on kyllä enemmän tekemistä, mutta ei liikaa. Tämä on hieman juhlavampi keitto ja mukavan kesäisen näköinen. Eilen oltiin thaimeiningeissä. Ja jos tämä ei maistu aina voi ajaa vieraat mäkkäriin.


Thaimaalainen kala-äyriäiskeitto (10:lle)

Mietin pikaisesti määrät niin, että tulisi suurin piirtein kymmenelle. Täyttä takuuta ei voi antaa 0:=) Jos menee reisille, niin thai-tyyliin totean mai pen rai. Punainen currytahna kannattaa lisätä varovasti maistellen, ettei käy köpelösti tulisuuden suhteen.

ruokaöljyä
2 sipulia
1 sitruunaruoho
3 valkosipulia
4 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
1, 5 l vettä
4 porkkanaa
2 pussia parsakaalin kukintoja (pakaste)
3 paprikaa
2 prk maissia
3 cm inkivääriä
2 kanaliemikuutiota
3 rkl punaista currya (tahnaa)
400 g kirjohikuutioita
250 g katkarapuja
suolaa + pippuria
2 tlk kookosmaitoa
1 pkt kevätsipulia


Pilko sipulit ja sitruunaruoho hienommiksi ja freesaa niitä hieman kattilan pohjalla ruokaöljyssä. Lisää kattilaan valkoviini, vesi ja kerma. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Heitä veteen keittymään. Lisää kanaliemikuutiot. Pilko paprika pienemmäksi ja lisää kattilaan. Raasta kattilaan kolmen sentin pala inkivääriä. Lisää currytahna. Kun porkkanat ovat lähes kypsiä nakkaa kattilaan maissit ja parsakaalin kukinnot. Parsakaalin ei tarvi kauaa keittyä, se vaan menee keltaiseksi. Lisää lohikuutiot ja keitä n. 5 minuuttia. Kaada sekaan kookosmaito ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria, jos tarvii. Aivan lopuksi lisää katkaravut, mutta älä keitä enää, etteivät ne sitkisty. Hienonna päälle vielä kevätsipulia.

10 kommenttia:

  1. Hyvä soppa!Olen vastaavia tehnyt ja aina tullut hyviä, aineita voi hyvin vähän muutella. Yhdistelmä sitruunaruoho ja kookosmaito on tosi hyvä. Joskus lorautan vielä limen mehut mukaan, kannattaa kyllä maistella, ettei mene liian rajuksi. Joskus olen hätäpäissäni maistellut kuumankuumaa soppaa - ja sitten kun se on ollut sopivan syötävän lämmintä, niin maustemaailma tuntuukin aivan erilaiselta. Kun oliskin aina malttia nauttia sopat lämpimänä eikä kuumana, niin mausteetkin olisivat edukseen.
    Valkoviini monissa keitoissa on mielestäni ihan tajunnan räjäyttävä juttu. Tein tässä yhtenä päivänä hyvin yksinkertaisen kurpitsasopan. Valkoviini ja limen mehu tekivät siitä tosi gourmettia.Keitot ovat NAM!

    VastaaPoista
  2. Lime kävi itselläkin mielessä, mutta jos ei ole kokenut sopan tekijä, niin kannattaa lisäillä aika varoen.

    Ja tuosta keittojen lämpimänä nauttimisesta: meidän perheessä on tapana, että joku polttaa kielensä saati sitten, että keitto tosiaan on parhaimmillaan, kun se ei ole tulista. Ei hyvää voi odottaa liian kauaa :)

    VastaaPoista
  3. Hei kiitos taas Polkkapossu ! Tämä ohje näytti oikein hyvältä, joten nyt tulee valinnan paikka eteen, tekisinkö tämän mukaan sen keiton ? Tämä olisi hieman erilaisempi... hmm, taidanpa yllättää ystäväni ( ja etenkin mieheni ). Postailen vaikka sitten, että miten onnistui :-)

    VastaaPoista
  4. Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
    »

    VastaaPoista
  5. Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
    »

    VastaaPoista
  6. Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
    »

    VastaaPoista
  7. Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
    »

    VastaaPoista
  8. I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
    »

    VastaaPoista
  9. Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
    »

    VastaaPoista