15.7.2022

Miten keität täydelliset uudet perunat?

Jotenkin olen aina ajatellut, että kaikki tietää, miten keitetään uudet perunat. Vaan kun ei tiedä. Mutta ei se ole niin vaikeaa, vaikka onkin kemiaa. Kemian osuutta ei tarvitse ymmärtää, riittää, että tekee hommat oikein. Tee siis näin:

1. Valitse tasakokoisia perunoita. Tai jos et, laita edes isoimmat kiehumaan ensin. 

2. Laita pestyt ja harjatut perunat kiehuvaan veteen. Vettä saa olla juuri sen verran, että perunat peittyvät. Lataamalla potut kiehuvaan veteen saat murhattua perunassa rietastelevan pektiinientsyymin, ja lopputulos on pehmeä eikä käppäränkoppura.

3. Keitinvedessä pitää olla suolaa. Suola sekä pitää perunaa paremmin koossa että tuottaa lopputuloksen, joka ei ole vettynyt. Sopiva määrä karkeaa suolaa on n. 1 - 1,5 tl per keitinvesilitra. Jos kuitenkin unohdit suolan, osmoottinen paine vesitti perunasi. 

3. Älä keitä yli. Uusi peruna kypsyy koosta riippuen 8 - 20 minuutissa. Jos sinulla on taipumusta ylikeittämiseen, valitse annabelle, se antaa hiukan anteeksi. Jos kuitenkin satuit keittämään liikaa, tee hyrskypottuja. Heitä perunoiden päälle kattilaan kasa tilliä, pilkottua sipulinvartta, voita, muutama ruokalusikallinen smetanaa tai ranskankermaa, töräys sitruunamehua, suolaa ja hieman mustapippuria. Laita kansi kiinni ja hölskyttele voimakkaasti, hyrskypottu saa hiukan hajotakin. 

 4. Kun peruna on lähes kypsä, kaada vesi pois ja laita pari talouspaperiarkkia perunoiden päälle. Näin saat ylimääräisen kosteuden kaikkoamaan, ja kypsyminenkin jatkuu vielä hetken. 

2 kommenttia: