30.8.2018

Ehdoton klassikko – Tarte Tatin

Tarte Tatin eli omenakeikauskakku on klassikko siinä missä burgundinpata, tiramisu, paella tai marjapavlovakin. Kuten klassikoihin yleensä, tähänkin liittyy monta syntytarinaa. Kuuluisin lienee vanha kunnon se-syntyi-vahingossa.

Keittiössäni on huumaavat tuoksut. Ne kantavat kymmenien, ehkä jopa satojen metrien päähän. On hyvin suuri todennäköisyys, että hissiini työntyy kohta hullaantunut peuralauma, tai kolme jo muutenkin valmiiksi sekaisin olevaa rusakkoa. Tarkistan oven ja vedän varmuuslukon päälle. Eläimet tunnetusti rakastavat omenoita, saati sitten kakkuja.


Kuusi kertaa ilmaan ja neljästi kiinni


Ranskalaiset sisarukset Caroline ja Stephanie Tatin asuivat 1800-luvun lopulla pienessä maalaiskylässä Ranskassa Loirejoen laaksossa, jossa he pyörittivät hotellia. Stephanie oli hyvä keittiössä, mutta ajatuksenjuoksusta päätellen kuusi kertaa heitetty ilmaan, neljästi otettu kiinni. Stepahien bravuuri oli rapeahko, ihanasti karamellisoitunut ja suussa sulava omenakakku. Vaan kerrankos sitä käy niin, että unohtaa vahingossa laittaa pohjataikinan ja hädässä heittää sen sitten omenoiden päälle. Mutta voi ihanuutta, vaikkei Stephanie istunutkaan aivan Eiffel-tornin ylimmällä rappusella, tuli väärinpäinkakusta hitti. Lopullisen läpimurtonsa se teki, kun pariisilainen huippuravintola Maxim's otti kakun listoille.

Ja onhan tämä hyvää. Helppo tehdä, makean maistuva, hedelmäinen, houkutteleva, uskomaton ihanuus.

Tarte Tatin – omenakeikauskakku

3 voitaikinalevypalaa (sulata ja kauli paistinpannun kokoiseksi)
4 isohkoa omenaa kuorittuna ja viipaloituna
80 g voita
1 dl sokeria
kanelia

Ota uuninkestävä paistinpannu. Sulata sokeri ja voi pannulla ja lisää omenaviipaleet, kanelia päälle. Jos haluat järjestää kauniisti, tee ihmeessä niin. Itse en ollut kiinnostunut. Levitä voitaikina päälle, taikinan reunat pannun reunoille. Painele muutama pistos haarukalla ja paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Anna ihan hieman jäähtyä, kumoa vadille ja tarjoa vaniljajäden tai vaniljakastikkeen kanssa.

1 kommentti: