2.4.2018

Sitruuna-rosmariinirisottoa, valkosipulista voisulaa ja paistettua parsaa

Kun kevät tekee tuloaan, alan levottomasti tähyillä parsojen suuntaan. Myös suu alkaa makustella risottomaisesti. Ruokaani sisältyy yhä enemmän keltaista, vihreää ja raikasta. Nautin sitruunoista kuin lapsi ensilumesta. Annan pienen hedelmälihanpalan sulaa kielelleni kuin lumihiutaleen. Olen hetken onnellinen. Hakeudun yrttien seuraan. Seuraan niiden vastustamatonta tuoksua ja maistelen lehdykän sieltä täältä. Myös maa alkaa versoa. Villejä vihanneksia. Kevät.

Hän oli nimittäin Pekka Pouta, joka juuri lupasi, että terminen kevät alkaa tällä viikolla. Vuorokauden keskilämpö pysyy 0 °C:n ja 10 °C:n välillä. STD:n Polkkapossulla teettämän kyselyn mukaan Pekka Poudan uskottavuus on hyvissä kantimissa. Kyselyyn vastanneista 89%:a oli sitä mieltä, että Pouta tietää vähintäänkin todella hyvin, mitä tulevalla viikolla tapahtuu.

En tuo esiin samassa kyselyssä ilmenneitä sote-uudistajien vastaavia lukuja. Todettakoon kuitenkin sen verran, että mikäli risoton alkuvaiheessa onnistuu riisin polttamaan pohjaan, niin pitkällä tähtäimellä halvempaa on aloittaa alusta, kuin viedä projekti loppuun hinnalla millä hyvänsä.


Ja mikäs risoton valmistamisessa olikaan tärkeää:

  • Valitse oikea riisi
  • Avaa riisien solukot ja anna viinin imeytyä
  • Lisää nestettä rauhallisella lämmöllä hiljalleen
  • Pyörittele puuhaarukalla- tai lastalla
  • Jätä riisi napakaksi
  • Unohda kermat ja mascarponet, muista voi ja parmesaani
  • Lopputulos on löysähkö, eikä se odottele syöjää
  • Turussa Mami-ravintolassa osataan risotto lähes yhtä hyvin


Sitruuna-rosmariinirisottoa, valkosipulista voisulaa ja paistettua parsaa 

4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
3 dl valkoviiniä
8-9 dl kasvislientä
iso knölli voita
0,75 dl raastettua parmesaania
1 pienen sitruunan kuori (keltaista osaa raastettuna) ja mehut
mustapippuria
tuoretta rosmariinia

iso knölli voita
1 valkosipulinkynsi
muutama varsi parsaa


1. Pilko salotit ja valkosipulinkynsi, kuullota öljyssä kattilassa. Lisää riisi ja kuullota, niin että riisit saavat läpikuultavan kiillon.

2. Poksauta riisit valkoviinillä: lisää viini ja anna riisin imeä viinin maut itseensä. Suorita valkoviinille laadunvalvontaa.

3. Ala lisäillä hiljalleen kuumaa kasvislientä. Kauhallinen kerrallaan ja kun käy vähiin, uusi kauhallinen. Sekoittele lähes koko ajan puulastalla tai -haarukalla, älä anna riisin seistä.

4. Maistele välillä, riisi saa jäädä hieman napakaksi. Lisää voi, parmesaani, sitruunan kuori, sitruunan mehu, mustapippuri ja hienonnettuja rosmariinin lehtiä (maun mukaan, maistele)

5. Käsittele ohuet parsat. Katkaise siitä, mistä parsa itse haluaa katketa. Kuori kevyesti. Paista pannulla öljyssä muutama minuutti, tavoitteena tässäkin napakka kasvi. Mausta suolahiutaleilla.

6. Valmista valkosipulinen voisula samalla, kun teet parsat. Voiknölli mikroon ja pilkottu valkosipulinkynsi sen jälkeen sulaan uimaan.

7. Ota puuromaista, siis vielä hiukan löysää risottoa lautaselle ja aseta päälle muutama parsa. Kaada vielä parsoille valkosipulista voisulaa.

8. Kaada seuraksi hyvää Rieslingiä (valkoviiniä) tai vehnäolutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti