18.3.2018

Laura haluaa leivälle jotain mukavaa!

Possu vastaa huutoon. The Laura heitti viestillä kaipailevansa jotain mukavia leipäideoita, ei siis leipomisohjeita vaan jotain kivaa, mitä voisi leivän päälle laittaa. The Laura määritteli vielä, että en siis tosiaankaan tarkoita juustoa ja lauantaikyrsää, vaan jotain aivan muuta. "Enkä siis tarvi ohjeita, pelkkiä ideoita."

Hyvä The Laura, en edes minä ole niin julma, että raiskaisin leipäni lauantaikyrsällä. Jotain aivan muuta siis. Kahlasin pikaisesti arkistot vuosien varrelta siitä, mitä arvoisa Herra (alter)Ego(ni) Polkkapossu on aiemmin maininnut leivän päällä syövänsä. Jotain tällaista ilmestyi ruudulleni. Sitten on tietty vielä erilaiset tahnat ihan yksinkertaisimmista kermaaviileistä lähtien. Ei mennä kuitenkaan niihin nyt. 

Graavileipä. Graavi on parhautta ja lohi maistuu. Graavaa itse, tulee halvemmaksi ja voit käyttää graavaamisessa juttuja punajuuresta rommiin. Ilman niitäkin pärjää. Jos jaksat säätää enemmän, graavaa isompia särkiä, edes Escoffier ei erottanut graavattua siikaa ja särkeä toisistaan. Lääkepöhnässä. Jos päädyt kylmäsavuun, mikä on myös ihan ok, etsi käsiisi Piipon kylmäsavusilakkoita. 


Jatkoa edelliseen: Mätileipä. Mädin voi toki ostaa kalatiskistä, toinen vaihtoehto on lähteä kalaan. Varsinkin maalis-huhti-toukokuussa saa  hienoja mamma-ahvenia, joista saa hienot mädit. Käsittely ei ole vaikeaa, katso ohjeet täältä. Mädin kanssa menee kivasti sitruuna, graavi, kermaviili, tilli, sinappi ja avokado. Kyllä niistä jo leivän tekee. 


Sillileipä. Klassikko, joka ei kaipaa, eikä tarvi oikeutusta. Muna, kapris, persilja ja silli. Myö anjovis käy. Kurkku-suppilovahveroleipä. Suomalaiset eivät ole tottuneet paistamaan kurkkua pannulla. Joskus herättelin aiheesta keskustelua ja sain tylsiä puheenvuoroja, että niin ei vaan kuulu tehdä. Tai että jos kurkkua paistaa, se menettää makunsa. Aivan yhtä huonoja selityksiä kuin kulttuurierot naisten alistamisessa (<-kannanotto hetki="" ja="" jo="" kehiin="" kki="" kurkut="" muutamat="" nbsp="" nyt="" p="" paistoa="" pannulle="" pippuria="" ruisleip="" rusaus="" sitten="" suolaa="" suppilot="" valkosipulia="" viel="">


Sienikastikeleipä. Sienikastiketta jää monesti muutama ylimääräinen lusikallinen. Aivan sama onko sieni portobelloa, huhtasientä vai kosteikkovahveroa, kaikki toimivat hyvin leivällä. Yllätä itsesi tillillä, sopii kivasti sienten kanssa. 


Sitten on tietty erilaiset bruschetat, canapet ja crostinit. Helpolla pääsee ihan perusbruschetalla. Oliiviöljyä, tomaattia, basilikaa, valkosipulia. 


Vuohenjuustotoast. Aatelia. Kaunista, lempeää, särmäistä ja pehmeää. Yksi Possun lempparitoasteista. Älä tee kuten kuvassa on tehty, vaan paahda leipää enemmän ja tohota chevren reunoja kunnolla polttimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti