20.12.2016

Xmas: kahden ammattilaisen juomasuositukset

Jos itsestäni olisi kiinni, joulupöydän takuuvarmoja juomavalintoja olisivat Hart Sport ja vihreä Smurffi. Onneksi näin ei ole, tänä vuonna joulun juomasuositukset ovat laatineet Turun Kellariravintolan ravintolapäällikkö Johanna Hietamäki (viinit) ja anniskelukahvila Tiirikkalan baarimestari Jari Kosunen (oluet).

Johanna kertoo, että joulun pöydässä on monia makuja ja viinit koetaan usein haasteellisiksi. Jos yleistä koko aterian läpi menevää punaviiniä lähdetään miettimään, kannattaa valita notkea ja raikas, ei liikaa tanniineja eikä liian tuhti. Jos täyteläisemmän viinin kuitenkin haluaa pöytään, tulee tanniinien olla kohtuullisia ja viinissä pitää olla sopivaa mausteisuutta ja hedelmäisyyttä. 

Yleisjuoma

Rohkeampi voi juoda roseviiniä vaikka läpi koko aterian, mutta aina varma valinta on ihana kupliva samppanja. Johannan suosiossa kylpee Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs, joka on hienostunut, jopa kevyesti paahteinen ja erittäin kuiva, mutta kuivuudestaan huolimatta jättää jopa hieman kermaisen suutuntuman. Jarilla on useitakin ehdotuksia hyväksi yleisolueksi. Vakka-Suomen Panimon kevyesti savuinen Jouluolut on aina hyvä valinta, kuten myös hänen oma suosikkinsa Duvel. Se on erittäin hapokas, aromaattinen, tasapainoinen ja pehmeä, hieno belgialainen blond ale. Duvelissa on hieman sitruksista hedelmäisyyttä, joka antaa kivaa raikkautta. Ja vaikka siinä olueksi onkin kohtalaisen korkeat prosentit (8,5%), on Duvel silti yllättävänkin kepeä olut. Myös pilssit toimii hyvinä yleisoluina. Jari mainitsee, että pils osuu joulupöydässä enemmän targetteihin, kuin moni muu oluttyyli. 

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Extra Brut, 34,90€Duvel, 3,98€
Kalat ja mäti 

Polkkapossulle joulun parasta ruoka-antia ovat kalat, laatikot ja rosolli. Johannan suosikki kalojen seuraksi on saksalainen Schloss Schönborn Rheinhaug Riesling Trocken. Vuoden 2013 vuosikerta valittiin vuoden viinit -kilpailun pronssimitalistiksi omassa sarjassaan. Tuoksussa on sopivasti sitruunaa, kypsää hedelmää ja rusinaa ja maku vastaa hyvin tuoksua. Aromit ja hapokkuus syleilevät kaloja ja äyriäisiä kuin spartalaiset öljytyt sotilaat toisiaan. Hmm, mielenkiintoista. Jarin valinta graaveille, mädeille ja silleille on pale ale eli vaalea pintahiivaolut. Pale aleissa on yleensä kiehtova hieman runsaampi humalointi, kevyesti sitrusta ja hedelmäisyyttä. Jarin valinta kalojen kanssa onkin Olarin Panimon Area 21 IPA, 6,3%. Maussa voi huomata miedosti greippiä ja jopa ananasta. Jari alkaa selvästi liikuttua heittäytyessään Runebergiksi ja kertoessaan, kuinka tässä oluessa käytetyn humaloinnin pehmeän hedelmäinen pihkaisuus hurmaa suun onkalot hiljalleen viekoitellen. Niin. Näinhän se varmasti on. 

Schloss Schönborn Rheinhaug Riesling Trocken 2015, 11,99€


Olarin Panimo Area 21 IPA, 4,18€Kinkku, kalkkuna ja laatikot

Joudun jo tässä vaiheessa kuuntelemaan vatsani vaativaa murinaa, kun ajattelen lanttulaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa. On ihan epäinhimillistä kirjoittaa jouluruuista ja juomista, kun vatsani ei saa tehdä kulinaarista tuttavuutta niiden kanssa vielä neljään päivään. Johanna kertoo, että Kellariravintolan joululounas on katettuna vielä torstaihin eli 22.12. asti. Hinta on 40€ ja tarjolla on kaikkea konjakkigraavatusta lohesta omena-kanelijäädykkeeseen. Auttaisikohan tuo?

Yhdysvaltalainen Hahn Pinot Noir on keskitäyteläinen punaviini, jossa on reilusti kirsikkaa, hennosti savua ja makeita mausteita. Parhaimmillaan tämä on Johannan mukaan tummien linturuokien kanssa, mutta myös kinkulle tämä on oiva viini. Jos täyteläisempää haluaa, niin espanjalainen Lan Gran Reserva 2008 on täsmävalinta, hintakin tosin pomppaa jo yli parinkympin. Olutpuolelle Jari ehdottaa Plevnan Tummaa 5,6%. Tsekkiläistyylinen pohjahiivaolut on tummien lagereiden kestomenestyjä ja sitä on valmistettu vuodesta 1994. Maku on on monimuotoinen, maltainen, hennon lakritsainen. Siitä on löydettävissä myös rukiista toffeisuutta. Valitettavasti ongelmana on saatavuus, mikäli ei satu nauttimaan jouluruokaa ravintolassa, jossa on hanassa Tummaa. Jari heittääkin ilmoille vielä raikkaan König Pilsenerin. 

Hahn Pinot Noir 2014, 17,99€


Lan Gran Reserva 2008, 22,90€


König Pilsener, 2,61€Jälkkärit

Aika monena vuotena olen valmistanut sitruunaista pannacottaa, tänä vuonna ajattelin yllättää itseni puolukkaisella jäädykkeellä. Kuulen myös pakastimessa olevien itse kerättyjen karpaloiden kutsun, uh ja siihen lämmintä kinuskia. Jälkkäreihin olen jo varautunutkin valmistamalla vaniljaista tyrnilikööriä. Jos sitä nyt vielä silloin on jäljellä. Mikäli ei ole, niin Johanna hehkuttelee Ètim Verema Tardanaa. Makean viikunainen, lämmin ja hennon mausteinen. Se onkin kiinnostava tuttavuus, en ole maistanut. Jarin olutsuositus on Lindemansin Kriek, joka on yhdistelmä tammitynnyrissä kypsynyttä lambicia ja kirsikkamehua. Kriek ei ole ällömakeaa, mutta sopii hyvin jälkiruokien kanssa. Jari vinkkaa vielä, että valkohomejuustojen kanssa Kriek muodostaa lähes täydellisen makuparin. 

Ètim Verema Tardana 2014, 13,99€


Lindemans Kriek, 3,14€Ja pitäähän minunkin vielä hämmentää juomasoppaa: jos haluaa nimittäin keskittyä enemmänkin jonkin yhden suomalaisen panimon tuotteisiin joulupöydässä, niin Vakka-Suomen Panimo on hyvä valinta. Todella tasapainoinen ja monipuolinen valikoima taidolla ja sydämellä pantuja tuotteita.  Itse olen jo valmistautunut alla näkyvällä makustelukattauksella. Taka-alalla jo Jarinkin mainitsema Jouluolut. SavuVehnältä odotan paljon. Savusauna lämpenemään , kinkku tiskiin ja menoksi, varma täsmätuote. Pekoni kuulostaa mielenkiintoiselta, en tiedä vielä, miten siihen suhtautuisin, kaikki kunnia yllätyksellisyydelle. Prykmestar Talvibock onkin tuttu jo ennestään: korkeaprosenttinen kylmän poistaja, tuhtia limppuisen leivän makeutta ja täyteläisyyttä. Tule joulu, kiitos. Ja iso käsis myös Johannalle ja Jarille. 1 kommentti:

  1. Kiva kirjoitus Polkkapossu. Korvamerkkasin muutaman hyvän vinkin.

    VastaaPoista