14.3.2016

Tannisen Chilinen


Ensikosketukseni Tannisen Chilisen kanssa tapahtui jossain ruokamessuilla. Vaikea unohtaa, sillä vetäisin kohtalaisen väkevää savustettua chilikastiketta henkitorveen, kuten tapanani on. Mutta maku jäi mieleen, ehdotonta aatelia. 


Tannisen Chilisellä on oiva kattaus kastikkeita. Näistä olen tutustunut mm. savustettuun valkosipulihillokkeeseen, punasipulihillokkeeseen, punajuurihillokkeeseen, vahvaan, lempeään, tuliseen, tyrniin ja siipisoosiin. Kastikkeet ovat monikäyttöisiä, ne sopivat niin liha-, kala- kuin kasvisruokiinkin, grillaukseen, marinadeihin, wokkeihin, laatikoihin, patoihin, pastoihin, meksikolaiseen, suomalaiseen, ihan mihin vaan ruokaan. Itse olen valmistanut Tannisen sooseista esim. dippejä sotkemalla turkkilaiseen jugurttiin tai kermaviiliin. Erityisen hyvin chilinen kastike sopi myös burgundin pataan, jonka makua säädin chilisyyden lisäksi itseäni miellyttäväksi myös sopivan katkeroisella IPA-oluella. No ei kai se nyt mitään burgundin pataa ollut nähnytkään tuunamisen jälkeen, mutta mitä sitten. Kasviswokin soija-ananaskastikkeeseen heitin tujauksen savustettua valkosipulisoosia, ehkä lähes täydellinen combo.

Mutta tämä nugettiohje pitää erityisesti jakaa, sillä tästä possukeittiössä on nautiskeltu jo parikin kertaa. Kyseinen siipisoosi edustaa itselleni Tannisen Chilisen ehdotonta eliittiä. Pankojauhoilla pintaan saa mielettömän rapean leivityspinnan. Mikäli pankoa ei ole saatavilla, voi koittaa korppujauhoillakin. Rakenne on toki hieman eri, korppujauhot on raekooltaan hieman hienompaa tavaraa. Näitä ei kannata tehdä kovin paljon etukäteen, sillä soija sitkistyy odottaessaan. Mutta juuri paistettuna ihan huippumatskua. 


Soijanugetit ja hedelmäisen pehmeä siipisoosi

soijanugetteja
kasvislientä
vehnäjauhoja
pankojauhoja 
rypsiöljyä

Keitä soijanugetit kasvisliemessä ohjeen mukaan. Puristele lastan avulla painelemalla talouspaperin päällä ylimääräiset nesteet nugeteista pois. Pyörittele nugetit vehnäjauhoissa, jos ei meinaa tarttua ripottele kevyesti vettä päälle. Pyörittele vielä pankojauhoissa ja paista runsaassa öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa Tannisen Chilisen hedelmäisen pehmeän siipisoosin kanssa.     

Tannisen Chilisen kastikkeita myydään mm. useissa sittareissa ja prismoissa Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Myös Punnitse ja Säästä -myymälöissä on tuotteita ja verkkokaupoista niitä myy www.chilitarvike.fi. 

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Tannisen Chilisen kanssa.2 kommenttia:

  1. Oi, tuo savustettu valkosipulihilloke on taivaallista... sitä voisin syödä melkein lusikalla purkista...

    VastaaPoista