6.9.2014

Taitepapuja, fetaa ja voi-valkosipulikastiketta

Premissi 1: En ehdottomasti ole aina pitänyt vihreistä pavuista.
Premissi 2: En ehdottomasti ole aina pitänyt kesäkeitosta.
____

Johtopäätös: Olen saattanut joskus pitää vihreistä pavuista ja/tai kesäkeitosta.

Niinpä. Vaikka herneitä olenkin aina fanittanut, niin vihreiden papujen kohdalla makuaistini on kiinnostavalla tavalla ollut kytkeytyneenä tappisolujen pigmenttimutaatioon, joka on saanut minut näkemään punaista vihreän tilalla. Tämä johtunee pienenä pellavapäisenä possuna (kuvittele tämä) syömistäni lukuisista kesäkeitoista, joita rakas äitini ja mummoni pakottivat minut syömään, joskus jopa viisikin kertaa viikossa ja tietysti aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi ja illaliseksi. Joskus minut herätettiin jopa keskellä yötä syömään kesäkeittoa, jotta talvisin kylmä huoneeni tuntuisi hieman kesäisemmältä. Ja kyllä, kesäkeitossahan nuo vihreät lilluvat (pakaste)ällötykset usein majailivat.

Vaan toisin on nyt. Olen oppinut pitämään erilaisten tarhapapujen mausta, erityisesti taitepavuissa on mukava tuntuma. En ole mitenkään pakastevastainen, mutta on se vaan niin, että papujen kohdalla tuoreus on hyvästä. 

Taitepapujen valmistuksessa on kaksi asiaa, jotka voi mennä pieleen. Ensinnäkin pavut pitää kypsentää kunnolla, sillä lektiini aiheutta ebolan ohella muita ikäviä asioita. Pieleen mennyt asia on siis ylikypsentäminen, jolloin taitepavuista jää jäljelle lähinnä rantaleikkien aatelista, lötköpötköä, muistuttava muusautuva mömmö, josta ei erota papua enää vilkkaammallakaan mielikuvituksella. Jos haluaa ottaa varman päälle, kannattaa keittämisen jälkeen viskata pavut jääpalojen sekaan, jolloin kypsentyminen rauhoittuu. Hyvä vaihtoehto on myös höyryttäminen.

Toinen juttu on hieman helpompi: pieleen voi nimittäin mennä myös se, että valmistaa papuja liian vähän. Story of my nowadays life, not previous.

Taitepavun kanssa ei kannata alkaa turhia kikkailemaan. Nopea kypsennys, pikainen kastike, suihin, syömään. Tästä yksinkertaisesta herkusta on moni pitänyt.Taitepapuja, fetaa ja valkosipuli-voikastiketta

Taitepapuja
fetaa
voita
fariinisokeria
valkosipulia
sitruunamehua

Huuhtele pavut, poista kannat ja keitä reilusti suolatussa vedessä n. 8-9 minuuttia. Leikkaa feta siivuiksi. Sulata kasarissa reilu köntti voita, lisää siihen pieni hyppysellinen fariinisokeria ja lisää pari kynttä viipaloitua valkosipulia. Anna muhia pari minuuttia ja kaada kastike lautaselle papujen päälle. Purista vielä loraus sitruunamehua ja asettele fetat. Nami.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti