14.11.2013

Leipä yksinkertaisimmillaan

Kärsimys kaunistaa! Niinpä, tämä leipä on kärsinyt kovasti oltuaan ahtaassa padassa kuumassa uunissa. Kyllä, padassa. Mutta tuli siitä vaan niin kaunis, herkullinen ja kuinka helppo se olikaan tehdä.  Sitä ei edes vaivata.

Kyseinen ohje ei ole mikään uusi tuttavuus blogimaailmassa, mutta ajattelinpa silti kantaa korteni kasaan minäkin. Tein tämän nyt perusohjeella, se on helposti muunneltavissa. Pelkän vehnän sijaista siihen voi nakella grahamjauhoja, spelttiä, kaurahiutaleita tai vaikka sämpyläjauhoja. Mössötunnelmissa kuitenkin tällä kertaa. Ja tästähän ei kuori parane: uskomattoman rapsakkaa. Eikä tämän antimista jää tarjottavaa hävikkiviikollekaan. Vaivaamaton leipä

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3½ dl vettä

Sekoita vehnäjauhot, suola ja hiiva. Sekoita puukauhalla varovasti joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi. Elmukelmuta kippo tiiviisti ja anna taikinan nousta ja muhia huoneenlämmössä n. 12 tuntia. Vähempikin kuulemma riittää, mutta tämän tekee kätevästi, kun laittaa illalla tekeytymään ja aamulla paistaa. Jauhota pöytä reilulla kädellä ja kippaa taikina siihen. Pyörittele jauhoja taikinaan pikaisen varovasti ja elmukelmuta taikina taas, nyt löyhemmin. Anna seistä puoli tuntia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita sinne lämpenemään joko saviruukku (jota olet liottanut) tai jokin muu kannellinen pata. Ota taikina kelmusta jauhota hieman ja jauhota myös padan pohja. Kippaa taikina pataan ja paista puoli tuntia. Jotta saisit leipään mukavan värin, ota kansi pois ja paista taas 15 minuuttia. Itse laskin lämpötilan 150 asteeseen muutama minuutti sen jälkeen, kun olin ottanut kannen pois päältä ja leipä oli saanut kauniin värin. 

6 kommenttia:

 1. Se on kyllä hurjaa, miten ihanaksi leipä paistuu padassa. Minä paistan sillä metodilla leipiä nykyään muistakin taikinoista kuin alkuperäisestä reseptistä.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin. Tuosta tavasta ei paljon leipä enää parane.

  VastaaPoista
 3. Ei ollut vaikeeta tehdä ja tuli tosi herkullista. Teemme uudestaan, kiitos.

  VastaaPoista
 4. Lisäsin hieman kaurahiutaleita ja vehnäleseitä. Tästä tuli parasta leipää, mitä olien ikinä tehnyt.

  VastaaPoista
 5. Sitko syntyy pitkän yölevon aikana? Onko tahmaista vai kiinteämpää leivottaessa?

  VastaaPoista
 6. Jauhojen määrä on suhteessa pieni, joten kun otat taikinan pois kulhosta, on tahmeaa. Muista siis jauhottaa pöytä hyvin. Oikeastaan tämä on kaiken a ja o, muuten menee hankalaksi.

  VastaaPoista