3.2.2009

Siika sanoo Sshs Sshs Sshs


Laulussa iloinen vesikirppu uiskentelee veessä, kunnes veikeä käärmee tulee ja syö suuhunsa. Onko tämä nyt oikein - enkä suinkaan tarkoita laulun eettistä puolta. Ensinnäkin, jos sanotaan vaikka "voihan v" josta inessiivi on veessä, niin tarkoittaako v vettä. Ja toiseksi, syökö käärmeet edes vesikirppuja? Ajatus häiritsee minua suunnattomasti. Seuraavalla kerralla käärme saa laulustani fudut ja junnu saa kuulla tilalle uiskentelevan siian, sillä sen ainakin tiedän syövän vesikirppuja. Ongelma ehkä tulee siinä vaiheessa, kun siika sanoo Sshs Sshs Sshs.

Arveluttavaa on sekin, että siikamuodot tunnistetaan etummaisten kiduskaarien siivilähampaiden lukumäärästä. Joku olisi voinut aikaisemmin kertoa, että siikoja on monia muotoja. Asiahan tuntuu aivan selviöltä, mutta kuka tavallinen taateli olisi tuollaista tullut ajatelleeksi. Kuinka provosoivan yltiösnobbaavaa, eli minulle sopivaa, olisikaan ollut kirjoittaa ruokalistaan pihlajamarinoitua peledsiikaa sen tavallisen hapansiian tilalle. Tai tarjota perinneruokapöydässä planktonilla täytettyä pohjasiikaa. Tai pohjasiialla täytettyä planktonia. Tai vastakuoriutunutta vaellussiikaa moussena ruistaikinakuoressa.

Vaikka siika onkin vielä kohtalaisen vaalea kala, kuten lohikin puna-valkovärisokealle, on se silti lohikala. Muita lohikaloja ovat mm. taimen, nieriä ja muikku. Niiden lähisukulaisia taas ovat haukikalat ja kuorekalat, jotka sitten kolmistaan muodotavat lahkon. Tuskin mahtuu Ernst-Troeltschin kirkko-lahkotypologiaan!


Savusiika-katkaraputartar

150 g savusiikaa
150 g katkarapuja
1 prk smetanaa
1½ rkl majoneesia
1 rkl valutettua kurpitsapikkelssiä
1 rkl Dijonia
1 rkl purjosilppua
1 rkl tillisilppua
pikku loraus sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa
saaristolaisleipää
rucolaa

Poista siiasta ruodot, pilko sulatetut katkaravut. Lisää joukkoon smetana, majoneesi, kurpitsapikkelssi, sinappi, silputtu purjo, tilli, sitruunamehu ja mustapippuri. Sekoita hyvin.Tarkista, tarviiko suolaa. Tarjoa paahdetun saaristolaisleivän kanssa muutaman rucolalehden päällä.

7 kommenttia:

 1. Kalaa tulee syötyä valitettavan harvoin ja silloinkin kun tulee se on melkein aina kirjolohta. Muut ovat niin kalliitta paitsi kalapuikkoja syön joskus ja savusilakoita. Niitähän voisikin laittaa tähän hyvin siian tilalle?

  VastaaPoista
 2. Kalaa tulee syötyä valitettavan harvoin ja silloinkin kun tulee se on melkein aina kirjolohta. Muut ovat niin kalliitta paitsi kalapuikkoja syön joskus ja savusilakoita. Niitähän voisikin laittaa tähän hyvin siian tilalle?

  VastaaPoista
 3. Todella maukas alkupala :)

  VastaaPoista
 4. Yilmuuli, Drool wot? Kun on täyttänyt 35 ei enää ymmärrä nuorison muuttuneita lolleja.

  Anonyymi, Niin niitähän saa kaupasta. Toivottavasti kävit kirja-alessa. Minä ainakin hamstrasin taas. Niin on monta lukematta, että ihmettelen mistä löytyis aikaa.

  Anniina :D Juu voit kyllä laittaa kalapuikkoja tähän siian tilalle. Taisin ymmärtää väärin.

  Bunce, Jepu.

  VastaaPoista