19.12.2008

Savuinen avokado-mangopasta


Hieman leveämpi kuin fettuccini, kevyesti kapeampi kuin pappardelle. Rakenteeltaan kuohkean huokoinen mutta ei kuitenkaan löysän tylsä. Imee sopivasti makuja, muttei kuitenkaan huku niihin.

Tagliatellen keksijäksi mainitaan Maestro Zafirano Bentivoglion kylästä. Kaveri meni häissä ruokaa tehdessään niin pahasti sekaisin morsiamen hiuksista, että halusi kehittää jotain taivaanviljaista, joka hapsia muistuttaisi. Tuloksena ohutsuoruvainen tagliatelli, jonka 522-vuotisjuhlaa vietän Aurajoen rannalla järjestettävässä kahden miehen paraatissa ensi vuonna.

Rakenteensa vuoksi tagliatellen väitetään olevan otollista temmellyskenttää hieman tanakammille kastikkeille, joissa lihana pomppii jänisläinen, lehmikäs tai vaikka possulainen. Eipä tuo kuitenkaan välttämätöntä ole. Kyllä tagliatellea voi syödä vaikka ihan ilman kastiakin.

Tällä kertaa jätin itsekin kastikepuolen selkäni taakse ja keskityin muihin tagliatellen kumppaneihin.


Savuinen avokado-mangopasta

tagliatellea al dente
1 avokado
(sitruunamehua)
100 g savupalvattua hirveä
1 mango
3 rkl punaista pestoa
1 rkl oliiviöljyä
½ valkosipulinkynsi
rosmariinia
raastettua parmesaanijuustoa

Keitä pasta sopivan kypsäksi. Kuori avokado, leikkaa siivuiksi ja kaada siivujen päälle hieman sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Leikkaa hirvi ohuiksi kapeiksi levyiksi. Kuori mango ja leikkaa kapeiksi lohkoiksi. Paista avokadoja hetki pannulla ja lisää hirvi. Paista myös mangot pehmeiksi mutta ei mössöksi, ehkä eri pannulla jos avokadojen ja hirvien joukossa on liian vähän tilaa. Sekoita pestoon oliiviöljyä ja purista joukkoon valkosipulinkynsi ja ripauta joukkoon kevyesti rosmariinia. Kaada pastan joukkoon ja lisää myös avokado ja hirvi. Sekoita hyvin. Laita annoksen päälle muutama mangoviipale ja vielä raskaalla kädellä parmesaanijuustoa.

7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, nyt kun olisi maailman parhaat mangot ja avokadot saatavilla. Enaa hirvi ja savu puuttuvat.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen yhdistelmä! Mango ja avokado pastan kanssa kuulostaa niin jännältä, että täytynee kehitellä tuon hirven tilalle joku vegaaninen vaihtoehto ja testata tätä.

    VastaaPoista
  3. Ihan maistuvalta kuulostaa tämäkin ruoka, mutta tällä kertaa viestittelen menneeseen suklaahaasteeseen osallistumallasi valkosuklaa-vadelma-ricotta- juustokakusta. Nyt on nuo joulun jälkiruuat mietinnässä ja ajattelin kokeilla tehdä ko. juustokakkua kenties joulupiparipohjalla ja annosvuokiin, pahoittelen jo alkuun alkuperäisohjeen kaltoin kohtelua. Mietin vain, että olisiko sinulla sormituntumaa siihen, että paljonko olisi paistoaika semmosissa pikkusissa kakkusissa?
    Mukavaa joulun odotusta!!
    /Elina

    VastaaPoista
  4. Tei, Kivääri selkään, tulitikut käteen ja metsä roihuamaan. Ei se sen hankalampaa ole.

    Elina, Joudun jo pelkäämään hirven korvaamista soijarouheella. Testaahan savutofulla!

    Ano-Elina, Ei ole näppituntumaa, kun en ole pieniä veistellyt. Mutta reippaana likkanahan teet pienen koepaiston vähennetyllä ajalla. Mutta muista, että maku on valmis vasta seuraavana päivänä jääkaapittamisen jälkeen.

    VastaaPoista
  5. Kuule herra Polkkapossu, olen tässä pitkin joulukuuta odotellut sulta jouluruokareseptejä, kun yleensä sun ruoat on niin herkullisia. Missäs viipyy?

    VastaaPoista
  6. Soijarouhetta syödään vaan palkkapäivää odotellessa hernemaissipaprikan ja makaronin kanssa, eikä savutofukaan ole niin savuisaa, että se olisi parasta mahdollista tähän. Nestesavulla maustettu, rapeaksi paistettu seitan sen sijaan voisi toimia :)

    VastaaPoista
  7. KIITOS! Satunnainen surffaaja eksyi tänne lähdettyään metsästämään avokadon syvintä olemusta. Tai no, edes jotain informazionia siitä. Ruokaohjeet, juu, varmaan erittäin oukei, mut tää kieli, buahahahaahaa. Aivan loistavaa. ..."joissa lihana pomppii jänisläinen, lehmikäs tai vaikka possulainen." Viihdyin melkoisen tovin reseptiesi äärellä, ja nauroin. Hah, kiitos, jatka ihmeessä vähintääki samaa rataa!!!

    -K

    VastaaPoista