27.12.2008

27. 12. syödään pastaa


Norjalaisessa muinaistarustossa ukkosenjumala Thor lähetti herneet ihmisille rangaistuksena niskuroinnista. Lohikäärmeiden piti lennättää herneet täyttämään ihmisten vesikaivot, mutta muutamia tippui kömpelöiltä otuksilta maahan. Ihmiset saivat uuden kasvin. Jotta Thor ei olisi niin vihainen, ihmiset omistivat kasvin hänelle ja söivät sitä vain torstaisin Thorin nimikkopäivänä. Mietin tässä vain juuri, miksi ravintoloissa tarjotaan torstaisin lounaalla hernesoppaa.

Herne on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista, sitä on kasvatettu ehkä jo 10 000 vuotta. Geneetisen kodin on ajateltu olevan jossain Afganistanin liepeillä, alkuherne on kuitenkin jo kuollut ajat sitten sukupuuttoon.

Huolimatta herneiden aiheuttamista epämääräisistä alapään turahduksista, herneet ovat suurta herkkuani. Jos ilmavaivoja haluaa karsia, voi ruokaa maustaa kyntelillä, sillä kun on väänteitä helpottava vaikutus. Vielä en ole sortunut maustamaan herneruokiani cuplatonilla tai disflatylilla, mutta sekin aika ehkä tulee.

Minä pidän herneistä erityisesti risotoissa ja pastoissa. Sitä paitsi niistä tulee mukava värikin. Maassa maan tavalla.
 • Ruotsi: Ärtsoppa. Tuo kumma ruoka on laittanut koko kansan ihan sekaisin. Jos ruotsalainen haluaa juhlia, tekee hän Ärtsoppaa med fläsk.
 • Kreikka: Arakas. Makoisa lihamuhennos, jossa herneet keskustelevat perunoiden kanssa.
 • Intia: Aloo gobhi matar. Ihanien mausteiden kanssa keitettyjä perunoita, kukkakaalia ja herneitä.
 • Etiopia: Shiro wat. Muistuttaa erehdyttävästi hernekeittoa, mutta mausteina käytetään reilulla kädellä valkosipulia ja inkivääriä.
 • Kosherpoppoo: Herneitä, herkkusieniä ja tilliä. Herneet ja herkkusienet ovat klassinen parivaljakko. Herkkusienten maku on mukavan mieto, eikä jätä herneitä varjoonsa.
Turku:

Savusiika-hernepasta

penneä
punaista pestoa
savusiikaa
herneitä
oliiviöljyä
sitruunamehua
smetanaa
old amsterdamia (juusto)
suolaa
mustapippuria


Keitä penne-pastat sopivan kypsiksi. Huuhtele, valuta ja sekoita punaisen peston kanssa. Nypi siika ruodottomaksi ja heitä sekaan loput ainekset. Määriä en edes viitsinyt merkkailla, kun näitä nyt voi heitellä mielensä mukaan. Oliiviöljyä saa kuitenkin olla runsaasti, pussilliseen penneä laitoin n. puolikkaan pienestä smetanapurkista, juustoa vuoleskelin muutaman vuolloksen.
_______

Nämä ruoka-aineethan ovat jouluista jäämistöä. Monesti kolmen päivän joulusyömisen jälkeen seuraava ateria on pastaa.

3 kommenttia:

 1. Hoo, täällä toimii kommenttilouda. Ei enää tarvitse horista vitsejä sinne tänne.

  Kylmäsavupasta vaan on niin uusivuosiruoka. Herneistä en oikein ikuna ole pitänyt, paitsi tuoreina, silvottuna sinne tänne. Enkä etenkään pavuista. Mutta mulla on kaikenlaisia rajoitteita muutenkin.

  VastaaPoista
 2. mitäs tykkäsit vanhasta Amsterdamista? muistan että aikoinasi juusto-kyselyssä kerroit ettet ole vielä maistanut sitä. meilläkin oli ko juustoa Joulun juustotarjottimella.

  VastaaPoista
 3. Höö, ai niistä kolmesta kääpiöstä, joiden kamut ovat joutuneet leikkausten kohteeksi :D Onks kylmäsavupasta uusivuosiruoka, en oo ikinä ajatellu asiia niin. Ainakin sitä on nopee tehdä ja helposti isommallekin porukalle. Kylmäsavulohipastan suosikkikastike on pakko olla uudeks vuodeks voinen skumppakasti.

  Hyppis, Jollain on hyvä muisti. Jep, pidin erittäin paljon. Erittäin!

  VastaaPoista