7.12.2008

Che Guava Ra


Se ei ehkä tuoksu kaikkein parhaalta, sillä haju muistuttaa eittämättä oksennusta. Yleensä asiaa kaunistellaan kertomalla guavan tuoksuvan voimakkaalta. Yleisesti ottaen on kuitenkin ehkä niin, että jos joku kertoo minun tuoksuvan voimakkaalta, tulkitsen pesun olevan paikallaan. Paitsi jos nainen sanoo näin, hän varmasti tarkoittaa säkenöivää alfaurouttani ja otan sen tietysti kohteliaisuutena.

Jos jääkaapissasi on hieman jostain raolleen jäävä mehukannu, en todellakaan suosittele guavaa säilytettävän sen vieressä. Muutenkin sanotaan, että guavaa ei pitäisi säilyttää jääkaapissa, mutta kuitenkin +5-10 asteen lämpötilassa. Tilasinkin Venezuelasta tätä tarkoitusta varten suunnitellun kylmäkaapin. Kerrostaloissa kun harvemmin on muuta tuohon lämpötilahaitariin menevää säilytystilaa. Guava reagoi herkästi etyleeniin, kuten monet muutkin syötävät. Etyleenin vaikutuksesta hedelmät kypsyvät nopeammin ja varsinkin vihreät osat kellastuvat nopeasti. Taidanpa listata tähän muutaman raivoisan etyleenin tuottajan:
 • aprikoosi
 • avokado
 • banaani
 • luumu
 • mango
 • omena
 • persikka
 • päärynä
 • tomaatti

Olin oikeastaan suunnitellut tekeväni guavamarmeladia, se on tajuttoman hyvää. Yhdistettynä erilaisiin juustoihin ja suolakeksiin siitä saa ehdottomasti parhaat puolet esiin. Joskus olen laittanut guavaa ankkakastikkeeseen, siihen se meni myös aika mukavasti. Varmaan sopisi myös munuaisiin, sillä niistä oksentaa jo ihan noin lähtökohtaisesti muutenkin. Citymarket näytti kuitenkin parhaat puolensa, kun kävin Chef Rautaneitsyeen kanssa lastentarvikeostoksilla: guavahyytelö (=marmeladi) jökötti hyllyssä odottavana kuin... Tapio Rautavaara. Mukaan vielä erilaisia juustoja ja kaikki olisi hyvin. Kokeilussa mm. leipäjuusto ja salaneuvoksen gouda, hyvin toimi.Guava-juustokeksit

suolakeksejä
guavamarmeladia
erilaisia juustoja

4 kommenttia:

 1. Jee, guavaa! Ennen inhosin sitä hajua niin etten voinut olla lähelläkkään,mutta parisen vuotta Etelä Amerikassa muutti hajuaisiani guavaystävälliseen suuntaan,kun ihastuin just tuohon guavamarmelaadiin,aah dulce de membrillo,nam!

  VastaaPoista
 2. No tätä meilläkin juustojen kera kokeillaan.

  VastaaPoista
 3. Minullla meni hieman käsitteet sekaisin, ja mietin jo tosissani vähän aikaa, että voiko guanosta oikeasti tehdä ruokaa.. Ja että nyt ainakin tuli se minun henkilökohtainen raja vastaan :).

  VastaaPoista
 4. Sinun mielipiteesi on yhtä hyvä kuin omanikin.

  Ajattelin, josko alkaisinkin vastailla näin jokaiseen kommentiin. Ärsyttävää. Näin minulle sanottiin tänään ja meinasin tunkea edellä seisovan eläkeläispariskunnan päät toistensa perseisiin. Pelkkä ajatus hävettää, olenhan rauhallinen luonne.

  Guanoa en silti suosittelisi ruoanlaittoon. Paitsi ehkä välillisesti, jos sitä laittaisi vaikka guavapuun juurille lannoitteeksi :D

  VastaaPoista