28.10.2008

Dios, patria, libertad

Finnmatkojen asiakaspaperiin, Loma-lehteen, kehittelin muutaman ruokaohjeen eri puolilta maailmaa. Toimituksen luvalla reseptit julkaistaan myös Polkkapossussa, mikäs sen mukavampaa. Saa niitä lukea lentokoneessakin, jos sellaiseen lähitulevaisuudessa pääsee.

Dominikaanisen tasavallan lihapyörykät ovat taatusti erilaisia kuin meillä Suomessa syötävät ruotsalaiset lihapullat. Jumalaisia, isänmaallisia ja vapaita! Bulgurisuurimoista saa hyvät elämät ja pullan uppopaistaminenkin on aika vinkeää. Tätä ohjetta kannattaa testata. Jopa Kenkä- ja laukkuyhtiön operatiivinen johtaja Mahatar piti näistä. Väitti muuten heittäneensä muutossa ison kasan kenkiä ja laukkuja roskiin - epäilen vahvasti.




Bulguriset lihapyörykät (3-4 annosta)

1 dl bulgurisuurimoita
400 g naudanjauhelihaa
1 rkl tomaattisosetta
2 rkl vettä
½ punasipuli
½ paprika
muutama lehti basilikaa
½ dl rusinoita
suolaa
mustapippuria
5 dl öljyä

Laita bulgurisuurimot kulhoon, lisää vettä niin, että suurimot peittyvät. Anna seistä yön yli. Jaa jauheliha kahteen osaan: 1/3 ja toiseen 2/3. Mittaa pannulle tomaattisose ja pari ruokalusikallista vettä. Lisää 1/3 jauhelihaa ja anna sen kypsyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa loput jauhelihasta, sipuli- ja paprikakuutiot, hienonnettu basilika, bulgurit ja rusinat. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota kämmeneen pari ruokalusikallista bulguri-jauhelihaseosta, muovaile palloksi ja litistä vähän. Tee syvennys, täytä se kypsällä jauhelihalla ja muovaile kiinni. Uppopaista rypsiöljyssä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Onko perheenlisäystä tulossa kun puhut Mahattaresta? :)

    VastaaPoista
  2. Kuuluuko katkarapucurryyn tosiaan kuminaa eika juustokuminaa (jeeraa)?

    VastaaPoista
  3. pitikin jo aiemmin onnitella tuolla mätipostauksen yhteydessä... onnea uuteen kotiin ja myös tuon masun kasvatuksen johdosta!

    VastaaPoista
  4. Ano ja Oliivia: Saattaa olla :D

    Tei: Ruokiinhan voi toki heittää, mitä haluaa. Kyllä monessa kunnon curryssa on ihan kuminaa eikä jeeraa.

    VastaaPoista
  5. Anteeksi tyhmyyteni, mutta en ole ennen törmännyt noihin bulgurisuurimoihin. Saako niitä ihan tavallisista ruokakaupoista? Ohje vaikuttaa kivalta ja voisin vaikka kokeilla sitä.

    VastaaPoista
  6. Ei ehkä siwasta tai salesta, mutta valintatalossa taisin ainakin nähdä ja stokkalla takuulla. voisin veikata että sittaristakin löytyy ja sitten on kaikki ruohonjuuritason etnoihmeet.

    VastaaPoista