3.7.2008

Rootsi vorst

Hejjjja huudi ja Pohjoismaiden suurin Ikea. Taas nähtiin, miten käy, kun allekirjoittanut lähtee shoppailemaan. Paikkaan joka nyt kai jotenkin liittyy sisustukseen. Sisustamiseksi menikin, mutta lähinnä ostelin huonekaluja vatsalaukkuuni: rasvakalan mätiä, savustettua poroa, karviaismarjahilloa ja mitä nyt jotain muutakin.

Vaikka Hamletissa sanotaankin vapaasti ymmärrettynä jotain vikaa Ruotsinmaassa, saattaa lännestä ehkä jopa tulla muutamia hyviäkin asioita. Suuria herkkuja ovat Kalixin muikunmäti, Västerbottenin juustopiirakka, pytt i panna, köttbullar, prinsessa Madeleine, tillituuvatut potaatit ja hapansilakka. Oi ei, alkaa nälkä lisääntyä ajatellessa.

Pikkusormeni menetin kuitenkin falunkorville tai siis suomalaisittain faluninlörssille. Aivan tajutonta herkkua, vaikka päällisin puolin näyttääkin launtaimakkaralle, jolle siis myös kaikki kunnia. En ole edes tutkinut, mitä faluninmakkara pitää sisällään ja kerrankin voin sanoa, ettei paljon kiinnostakaan. Se on vaan niin rehentelevän hyvää. Oikeastaan tästä piti askarrellapaskarella karppisafkaa, mutta arvaan, että makkaran jauhoisuusaste räjäytti hiilarimittarin kuin AC/DC:n video aikoinaan. Tai ei se kyllä mitään hiilarimittaria räjäyttänyt, kuten joku tarkka lukija varmasti jo arvasikin.


Kaali-pekonigratiini med tiristetty faluninmakkara

1 kukkakaali
1 parsakaali
paistettuja savupekonikuutioita mielellään reilusti
2 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
iso kourallinen juustoraastetta
muskottipähkinää
currya
suolaa
pippuria
maizenaa tilkkaan vettä sekoitettuna

faluninmakkaraa
puolukkahilloa
Keitä lohkotut kaalit suolavedessä al dente -kypsiksi. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä ja heitä pekonit ja kaalit sekaisin. Valmista kastike eli aloita kiehauttamalla nesteet kattilassa. Lisää hiljalleen juustoraaste ja mausteet. Makuja saa olla reilusti. Suurusta vielä maizenalla suht paksuksi ja kaada kastike kaali-pekonihäsän päälle. Gratinoi kuumassa uunissa n. 10 minuuttia.
Tarjoa paistetun faluninmakkaran ja puolukkahillon kanssa.

12 kommenttia:

  1. Maggaraaaaaa..... Ja vielä gratiinia. Auuuuuuhhhhhhh.

    VastaaPoista
  2. okei. mie haluun tätä.
    jätin sen falunin vaan ikean hyllyyn. Takasin.

    VastaaPoista
  3. Tuota..joo..että kasvisruokaan laitoit... Oliko tahallista vai ihan accidental :o)

    VastaaPoista
  4. tää kelpais mullekkin.Ei voi olla ku hyvää

    VastaaPoista
  5. Hyi taatana ku näyttää ilettävältä :-I ;-D

    VastaaPoista
  6. Njaammmmm, lääääääääää *kuola valuu*. Ja vielä kermaa, pekonia, gratiinia. Oooooooooooooooooooh, ograsmin paikka!

    VastaaPoista
  7. Satujatar & Polgara, heh, te ootte hauskoja ystävyksiä. Enpä tiennyt, että gratiini pistää niin paljon housut pyörimään.

    Hanna, takaisin Ikeaan vaan. Ihanan suolainen makkara. Pannuun jää muuten meitin makkaroita helpommin kiinni jostain syystä. Kohta pitää mennä jo urkkimaan koostumusta, jos vaikka tietäisi miksi noin tapahtuu.

    Sari, oho. Panovirhe paholainen pääsi yllättämään. En tiedä kyllä, miten se kasviksiin päätyi, mutta olkoon nyt siellä ihan hauskuuden vuoksi :D

    Ekku, seuraavan tortilla lasagnen sijaan teetkin faluninlörssilassea?

    Mulder, noin niinku oikeesti, syökkönä magaraa? Täällä jää kyllä aika vähiin, jos ei kesän grillauksia lasketa...

    VastaaPoista
  8. Kukkakaali on herkkua, mutta siitä tulee ilmavaivoja. Onneksi on kaunis ilma, voi mennä ulos myrkyttämään. Ei tämä nyt ihan asiallinen puheenvuoro ollut, mutta varoituksen sana silti kaikille ;)

    VastaaPoista
  9. No oikeesti en kyllä syö enkä söis :-) Nykyään kanaakin menee tosi vähän. Mut siitähän sä et koskaan niin välittänytkään.

    Tossa hyllyllä oottelee sitten kyllä vegetarian haggista, että jotain on hoidettu oikein ;-D

    VastaaPoista
  10. Timpa, hyvin asiallista puhetta. Turha sitä on liikaa kierrellä.

    Muulari, niin ajattelinkin. Mutta kyllähän minä kanaa syön ihan mielelläni. Vaikka en kauheen usein kyllä ostakaan. Mutta mitä ihmettä voi olla vegetarian haggis? Hammpu(maha)laukussa paistettuja kaurahiutaleita ja soijaa??? Ei leikkaa, ei yhtään. Ei sitten yhtään.

    VastaaPoista
  11. Anteeksi armas kun raportointi kesti, mutta nyt vasta jaksoin kaivaa purkin paketistaan esille paljastaakseni kasvishäggiksen salaisuuden.

    Sisältää siis turnipsia, kidneypapuja, linssejä, sieniä, sipulia, kauraa, öljyä, vettä ja mausteita. In a skin. Minkä skinissä, sitä en tiedä, varmaan jonkun vegaanin.

    Mietin tässä, että minkähänlainen tilanne olisi omiaan purkin korkkaamiseen :-D

    Oliko Affenanmaalla ihanaa?!

    VastaaPoista
  12. Ei haittaa darl, on kiva elää jännityksessä. Mut jotain tollasta odotinkin sisällöltä.

    Affen vielä odottaa. Ens viikolla sit.

    VastaaPoista