6.1.2007

Kiteytynyttä pirskahtelua

Jo pitkään oli ollut mielessä kuohuviinisorbetin valmistaminen. Uusi vuosi tuli kuin tilauksesta, tuo pirskahtelevan juoman juhla. Hyvä syy siis. Vaikkakin syyllä on aina seurauksensa. Mietin riittäisikö kuohuviini yksin maustamaan sorbetin. Vaikea sanoa, koska päädyin lisäämään vaniljatankoa, tosin hieman siinä pelossa, että se peittäisi kuohuviinin maun. Ja koska vaniljasta saatiin hmmm, vaniljaisuutta, halusin mukaan pientä vastapotkua eli piristävää kirpeyttä sitruunamehulla.

Olin tyytyväinen lopputulokseen.

Kuvaaminen jäi vähän puolitiehen, mutta annetaan se anteeksi koska olin valmistautumassa sokerihumalaan.


Vaniljainen kuohuviinisorbetti omenakompotilla (5 annosta)

Sorbetti:

2 dl vettä
2½ dl sokeria
1 vaniljatanko
5 dl kuohuviiniä
½ sitruunan mehu
1½ liivatelehteä
1 valkuainen

Kiehauta kattilassa vesi ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältö veitsellä tai lusikalla ja lisää tangon kanssa kattilaan. Lisää kuohuviini ja anna poreilla reilu viisi minuuttia. Poista vaniljatanko. Anna hieman jäähtyä. Lämmitä sitruunamehu ja lisää kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia lionnut liivate. Anna liivatteen liueta mehuun ja lisää mehu kattilaan ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Laita seos laakeaan vuokaan ja vuoka pakkaseen. Sekoittele 20 minuutin välein. Kun seos on ollut pakkasessa reilun tunnin alkaa se hiljalleen jäätyä. Vatkaa tällöin valkuainen, mutta ei ihan kovaksi ja sekoita sorbettiin. Anna sorbetin jäätyä.


Omenakompotti:

sokeria
voita
2 omenaa
(sherryä)
1 pss korintteja

Täytä pienen kattilan pohja sokerilla ja anna sen sulaa kullanruskeksi. Älä kuitenkaan polta sokeria. Lisää kunnon nokare voita. Lisää puolen sentin kuutioiksi leikatut omenat ja paistele
hetki sokeri-voissa. Lusikoi mukaan pari ruokalusikallista sherryä ja hauduta muutama minuutti. Kaada korintit kattilaan ja paistele vielä pari minuuttia. Tarjoa sorbetin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kuva ei tosiaan ole paras mahdollinen, mutta vaikuttaa herkulliselta. Paitsi että kuohuviinikiintiö on nyt täynnä, joten joutuu laittamaan odottamaan.

    VastaaPoista
  2. Heh. Nimimerkillä kuoharia seuraavan kerran vappuna.

    VastaaPoista