28.1.2007

Hattutemppu

Anonyymit ovat lähestyneet minua kommenteillaan ja kyselleet, miksi kokinhatut ovat niin hassun mallisia ja niin kovin korkeita.

No kuulkaas lakkejahan on vaikka minkälaisia: soikeaa, ympyrää, ellipsiä, neliöä, paraabelia, suorakaidetta, äärettömän merkkiä, suunnikasta, puolisuunnikasta, knallia, silinterihattua, stetsonia, lierihattua jne. Mutta miksi? Ei aavistustakaan. Minulla ainakin on joka päivälle erilainen hassu hattu. Pääasia on saada tarjoilijat, asiakkaat ja Tapani kansa nauramaan.

Eri korkuisiakin hattuja on ja hatun korkeudesta näkee saman tien musiikkimaun. Mitä korkeampi hattu sitä pidemmät hiukset hatun sisään saa nutturalle ja mitä enemmän nutturaa, sitä raskaampaa heviä kuuntelee. Jos nyt katsotaan vaikka kuvaa Lapin keittiömestareista, niin heillähän on kohtalaisen korkeat tötsät. He muistaakseni tunnustautuvat julkisestikin Children of Bodom-faneiksi. Tai sitten muistan väärin. On siinä nutturaa äijillä hatun alla. Kuva on otettu ennen Rovaniemen Bodomin keikkaa. Hieman ruokamättöä ennen metallimättöä.

Jos nyt ollaan ihan tosissaan, niin ei tuo ollut se syy - joku Sherlock sen ehkä jo arvasikin. Kokin hattu on tietysti sen takia korkea, että keittiössä on kuuma. Hattu on valmistettu kylmää ilmaa varaavasta materiaalista. Mitä korkeampi hattu, sitä enemmän kylmää ilmaa hattuun mahtuu ja sitä kauemmin ajatus pysyy kirkkaana. Kokeilla onkin tapana ennen työvuoron alkua laittaa hattu hetkeksi kalakylmiöön keräämään kylmyyttä. Haistakaapahan jossain kokin hattua, niin järjestäen se tuoksahtaa sillille. Ja on se korkea hattu muutenkin niin kätevä keittiössä. Ei ole ikinä tiellä. Hyvin harvoin sen kanssa esimerkiksi törmäilee ilmastointikupuihin.

Toisaalta ruoka on kokille uskonto. Onhan juutalaisillakin kipat päässään. Ja sikheillä turbaanit. Eikä sovi unohtaa katolisen kirkon paavia. Tiesittekin varmaan, että paavin vakanssiin kuuluu yhtenä pääsyvaatimuksena kokin perustutkinto. Paavin valkoista kokkihattua ei saa kylläkään käyttää kuin paavi itse. Kuvassa oleva kokkitakki ei ehkä ole niitä kaikkein tyypillisimpiä takkeja, mutta pikku hiljaa noitakin aletaan varmaan nähdä ravintoloiden keittiöissä.
7 kommenttia:

 1. Tämä höpinä on huippu, niinkuin hattukin. Puhumattakaan itse bloggaajasta, joka on huippujen huippu.

  Kiitos.

  VastaaPoista
 2. hehee..juu näin juuri.ja jos sit muuten tulee kuuma niin aina pakastimesta tai kylmiöstä kun hakee tavaraa niin siellä voi vähän viipyä,että muka järjestelee jotain tai ei löytynyt heti mitä etsi.samaten kylmiöt on just hyviä paikkoja mennä jäähdyttelemään jos on kiire ja suututtaa.mä aina menin välillä kylmiöön ja laskin kymmeneen ja murisin ja sit takas kiireiseen kuumaan keittiöön ja hymy päälle.

  VastaaPoista
 3. Repeilin yksinäni :) hupaisa juttu.. Mulla on tapana mennä leipomolla kylmiöön kesällä, kun lämpötila lähentelee 40 astetta. Ja parasta on mennä pakastimeen! :D

  VastaaPoista
 4. Tämä oli ehdottomasti informaatiota jota kaipasin! Kokinhatut, itselläni oli sellainen pienenä tyttönä(?), steppi esityksessä... Ja kauha kanssa. (Eikä yhtään rytmitajua!)

  Ja kyllä, minäkin olen über-kulinaristina löytänyt sivustosi, mukavat on! Ehkä jonain päivänä minäkin alan käyttämään liettäni!? Nää, tuskinpa vain.

  VastaaPoista
 5. Juu ei pieni kylmiövisiitti tee lainkaan pahaa, varsinkin jos keittiössä on 45 astetta ja hellan vieressä 60. Toisaalta aina voi heittää vihannessekoituspussin pakkasesta päähän...kukapa sitä huomaisi, kun kokkihattu kerran muutenkin on hassun näköinen.

  VastaaPoista
 6. Tän jutun huomasin vasta nyt etsiessä yhtä ohjetta...olenkohan edes oikeassa blogissa?
  Höröttelen täällä itsekseni=))
  Tuo törmäily kuulostaa tutulta;)
  Niin, ja kylmiövisiitit ovat ihania, paitsi aamulla juuri töihin menneenä, kun ei ole vielä meno päällä.

  VastaaPoista
 7. Toki olet oikeassa blogissa :)

  Törmäily keittiössä on muutenkin ylihauskaa. Varsinkin kun jossain aina jokin kilahtaa ja saa pitkiä katseita.

  VastaaPoista