16.1.2007

Varokaa Simo Silmua

Suolaheiniä tuli natiaisiässä popsittua peltojen reunoilta - maalla asumisen hyviä puolia. Nykyään asuinpaikkana on asfalttimaa, jossa ei kasva ratamotkaan. Täällä harvemmin tulee maisteltua tienpientareelta metsämansikoita tai laitettua heiniä suuhun ja vihelleltyä vaan. Olohuoneen ikkunasta sentään näkyy puisto, joten en inise. Jopa tähän aikaan vuodesta se on vihreämpi kuin moni arkadianmäen vihreistä. Ja yhä edelleen puistossa käyskentelee sorsat parijonossa, ihan kuin olisivat luokkaretkellä. Mutta vain niin pitkään kun sorsanpaistaja saapuu Turkuun.

En kuitenkaan muista myrkyttyneeni ylenpalttisesta suolaheinien mässäämisestä. Tai sitten muistini meni erinäisten toksijuttujen vaikutuksesta. Aaa-haa. Juuri äsken minulle valkeni, miksi en muistakaan lapsuudestani juuri mitään. Elämän pienten trivialiteettien ymmärtämiset osoittautuivat jälleen isompien asioiden avaimiksi. Perskutin suolaheinä. Niin, oksaalihappoahan siinä on kuten raparperissäkin. Oksaalihappo saostaa verestä kalsiumioneja ja kun niiden määrä laskee kriittisen rajan alle, on oireina mm. amnesiaa, kouristelua, shokkitiloja ja muumioitumista. Maitotuotteiden kanssa oksaalihappo kuitenkin neutralisoituu vaarattomaksi, joten niitä sitten. Pieniä määriä suolaheinää voi silti huoletta käyttää vaikka salaateissa.

Minä en ainakaan usko, että oksaalihappo olisi kovin vaarallista. Siis miksi en söisi ainetta, jota käytetään ruosteen poistoon, huonekalujen kiillotukseen, tekstiilien valkaisemiseen, valokuvien sävytykseen, alumiinin anodisointiin ja nahan parkitsemiseen.

No niin. Samaa happoa tai oksalaattia on pinaatissa, punajuuressa, ketunleivässä, kaakaossa ja teessäkin. Kuulostaa vaaralliselta kuin Simo Silmu.


Ananas-broileripasta


Marinadi:

ruokaöljyä
valkosipulia ohuina viipaleina
basilikaa
soijakastiketta
suolaa
hunajaa
2 broilerin rintafilettä

Sekoita kaikki aineet ja anna broiskujen marinoitua kylmässä vaikka yön yli.

tagliatelle-pastaa

1,5-2 dl ananasmehua
1 laakerinlehti
3/4 kanaliemikuutiota
2,5 dl kermaa
currya
(suolaa)
maizenaa
punaista suolaheinää


Keitä pasta lähes kypsäksi. Paista rintafileisiin väri pannulla ja kypsennä loppuun uunissa. Mittaa kattilaan ananasmehu, laakerinlehti ja kanaliemikuutio. Keitä muutama minuutti ja lisää kerma. Kiehauta, lisää curry ja tarkista suola. Poista laakeri. Suurusta maizenalla ja kiehauta taas. Leikkaa kypsä rintafile kahdeksi ohueksi palaksi ja laita lautaselle pastan päälle. Kaada päälle kastiketta ja koristele suolaheinällä.

3 kommenttia:

  1. Oli hyvää ja nopea tehdä. Suolaheinä ehkä oli vähän turhaa, mutta se taisikin olla enemmän koriste.

    VastaaPoista
  2. Minä kyllä pidän suolaheinästä. Hieman kirpeäb hapanta, mutta kivasti suolaista. Ja on kyllä myös koristeena kivan näköistä.

    VastaaPoista
  3. Osuit asian ytimeen: enemmänkin koriste.

    VastaaPoista