14.12.2006

Consummatum est

Yksi kuuluisimmista lihamurekkeista syntyi Golgatan keittiössä vuosisatoja sitten, kun paikallinen kokki hihkaisi: "Se on täytetty". Tuo tunnettu lausahdus innoitti kaikenmaailman escoffierit ja bocuset kokeilemaan erilaisia täytettyjä murekkeita. Jopa Polkkapossu kirvoittui jeesustelemaan ja hymyillen kehitteli oman versionsa.


Täytetty hirvimureke

2 rkl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl korppujauhoja
1 sipuli
170 g pekonia
500 g hirven jauhelihaa
suolaa
pippuria
rosmariinia
10 murskattua katajanmarjaa
basilikaa
1 kananmuna
luumuja
aurinkokuivattua tomaattia
5 viipaletta emmental-juustoa



Sekoita kulhossa vesi, tomaattipyree ja korppujauhot ja anna turvota hetki. Paloittele tällä välin pekoni 1cm X 1cm paloiksi ja paista ne pannulla kypsiksi. Pilko sipuli ja kuullota paloja hetki pekonin rasvassa. Lisää kulhoon jauheliha, pekoni, sipulit, suola, pippuri, rosmariini, katajanmarjat, basilika ja kananmuna. Sekoita massa hyvin. Levitä taikina leivinpaperille suorakaiteen muotoon reilun sentin paksuiseksi. Levitä keskelle jonoksi muutama luumu, aurinkokuivatut tomaatit ja puolitetut juustoviipaleet. Muotoile massa rullaksi. Tasoita pinta öljytyllä kädellä, niin rulla ei lähde halkeilemaan. Paista uunissa 180 asteessa 35-40 minuuttia.

Tarjotaan hyvän kastikkeen ja perunamuusin kanssa - kuinkas muutenkaan.

8 kommenttia:

  1. Tein viimeksi hirvestä lihapullia. Oli hyviä, mutta kamalan kuivia.
    Olisi varmaan pitänyt laittaa mukaan vähän pekonia tai sika-nautaa.

    Siskon mies kantaa hirvenlihaa minulle kaapit täyteen, joten on kiva, että kirjoittelet joskus hirviohjeita. Tähän mennessä olen ottanut sinulta ohjeen riistakastikkeeseen, hirvipateeseen, hirvikääryleisiin, hirvimoussakaan ja hirvipataan. Kaikki ovat olleet aivan mahtavan makuisia, joten tosiaankin iso kiitos ohjeista. Ja muutenkin laitan peukalon ylös blogillesi, paljon olen tätä sivustoa ystävilleni mainostanut. Ohjeiden lisäksi oikein viihdyttävää jutustelua.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä. Ohjeista näkyy alan jälki.

    VastaaPoista
  3. Hyvät sivut juu. Appelsiininen kastike ankalle on tällä hetkellä yksi perheemme suosikeista.

    VastaaPoista
  4. Meillekin kotihengettären veli tuo silloin tällöin hirveä, josta olemme kyllä kovin kiitollisia.

    Ja kiitos vaan kehuista. Tässähän melkein punastuu. Appelsiinikastike on muuten minunkin yksi suosikeista.

    VastaaPoista
  5. Heräsi uteliaisuus. Ja pään kovalevyn kapasiteetti kun on kovin rajallinen, niin kysynkin: mistäs kohtaa vuotta tuon appelsiinin löysikään pyörimästä soosiin?

    VastaaPoista
  6. Kastike on tässä:

    Raastaa sentin pätkän inkivääriä ja freesaa sitä hetken voissa.
    Ostaa kaupasta jonkun valmiin 2 desin punaviinikastikkeen jatkaa sitä puolella desiä demi glacea ja desillä punaviiniä. Heittelee inkiväärin kanssa samaan kattilaan ja keittelee hetken levyllä ja lisää hieman madeiraa tai sherryä. Raastaa appelsiinin kuoren joukkoon + puristaa mehut. Lisää 2 rkl mustaherukkahyytelöä ja keittelee hetken ja tarkistaa suolan. Saattaa kaivata myös lusikallisen voita. Lopuksi vielä siivilöinti.

    VastaaPoista
  7. Saattaa tykätä. Kiittää hän.

    VastaaPoista