25.3.2006

Punaista lihaaSain vihjeen, että Sampo lähettelee perättömiä huhuja. Ei, en ollut 9.1.2004 lainkaan soosissa.

Aasiaan. Erilaiset relissit, pikkelssit, soosit ja sekasotkut ovat aina olleet lähellä sydäntäni kuten WPW-oireyhtymäkin. Etnokaupat ovat mahtavia paikkoja. Ennen näkemättömiä sooseja hyllyt väärällään odottamassa ahneen kuolaavaa kädenpuristustani. Ajvar huusi minulle: ota minut mukaan - ja minä tietysti otin. Muutkin purnukat yrittivät huutaa, mutta menin kassalle läpsytellen korviani ja huutaen lällällällälällällälälällä, etten kuulisi mitään. Libanonilainen myyjä oli hieman ihmeissään, mutta meille on kehittynyt hiljalleen sanaton yhteisymmärrys. Hän pitänee sitä suomalaisena poismenomorjestuksena. Mielenkiinnolla odotan sitä hetkeä, kun hän vastaa korviaan takoen ja lällättäen. Silloin salamavalo välähtää.

Ajvar on suosittua Balkanilla. Se on eräänlaista relissiä, ruoan höystettä. Jotkut voisivat kutsua sitä jopa hilloksi. Slovenialaiset yrittivät saada ajvarille EU:n nimisuojaa, mutta makedonialaiset nostivat asiasta metelin, sillä heidän mielestään ajvar on heidän omaisuuttaan. Tuomioistuin päätti, ettei ajvarille myönnetä nimisuojaa, sillä sitä voi verrata esimerkiksi sellaiseen nimeen kuin perunasalaatti. Kiehtovaa kuin koiralle tehty leopardiasu.Ajvaria valmistetaan loppukesästä tai alkusyksystä: silloin kun on paprikoiden sadonkorjuuaika. Monissa kodeissa ajvaria säilötään purnukoihin talvikautta varten. Ajvaria on helppo tehdä itsekin.

3 punaista paprikaa
1 munakoiso
1 chilipaprika
½ dl oliiviöljyä
puolikas sipuli
2 valkosipulin kynttä
½ rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria
persiljaa

Paahda paprikoita ja munakoisoa 200 asteisessa uunissa, niin kauan, että kuoret ovat kunnolla tummuneet. Poista kuoret ja survo paprikan ja munakoison liha mössöksi vaikka haarukalla tai monitoimikoneella. Hakkaa sipuli, chili ja valkosipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Pistä hieman oliiviöljyä pannulle ja freesaa kuutioita siinä hetken aikaa. Poista lämmöltä ja sekoita mukaan paprika-munakoisomassa. Lisää loppu oliiviöljy ja sitruunan mehu. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Koristele persiljalla.

Ajvar sopii hyvin vaikkapa vaalean, salaatilla tarjottavan, leivän päälle. Tai pitaleivälle, johon voi heittää vähän fetasiivuja mukaan. Viimeksi taisin laittaa sitä tortilloihin. Toimii myös paahdetun tai grillatun lihan kanssa.

6 kommenttia:

 1. Mulla on samanlainen ongelma. Juutun kauppoihin hypistelemään purnukoita ja joku niistä on aina pakko ostaa. Viime kesänä Kroatiassa törmäsin noihin Ajvar-purkkeihin...

  VastaaPoista
 2. Hei Polkkis, olen jotenkin onnistunut välttämään Ajvar-tahnan Sloveniassa ja Kroatiassa, mutta törmäsin siihen männä viikolla kreikkalaisessa supermarketissa Queensissa ja pistin kokeiluun. Hyvää oli, ja kiitos käyttövinkeistä!

  VastaaPoista
 3. Morjensta. Ajvar on kummitellut minulle muutamissa teksteissä. Ja ihmetellyt olen tietenkin, että mitä ihmettä se on. Viime viikolla sitten tarttui mukaani purnukka. Jota ei enää ole. Siis sehän on aivan sairaan hyvää. Ja sitä voi läiskiä ihan minne vaan. Hetimiten mietin, että halvemmaksi tulee varmasti tehdä itse. Oletko livenä kokeillut tuota kirjaamaasi reseptiä? Onko suositeltavaa verrattuna kaupan kamoihin? Purnukkaprobleemi on meidän perheessä ratkaistu (muutaman neuvottelun jälkeen...)sisävarastoon sijoitetulla extrajääkaappipakastimella. Siellä majailevat purnukat ja puolikas poro.

  VastaaPoista
 4. Mietin Ajvaria hellästi kotiin kantaessani, että miten pitkään maailmassa riittää tutkimattomia purkkeja ja uusia makuelämyksiä? Koko ajan tuntuu löytyvän uusia muiden kulttuureiden perinteisiä juttuja, jotka meikäläisillekin maistuvat. Toivottavasti se runsaudensarvi ei koskaan ehdy.

  VastaaPoista
 5. Olen kyllä tehnyt tosin siitä alkaa olla jo aika paljon aikaa. Muistaisin kyllä, että oli varsin makoisaa. Siitä en tiedä, kuinka paljon vastaa sinun maistaamasi ajvaria. Versioita kun varmasti on yhtä paljon kuin tekijöitä.

  VastaaPoista