21.3.2006

Kesäkurpitsaa, retiisiä ja jääpaloja

Vuosi 2003 oli muutosten vuosi. Saddam yritti tehdä itsestään rosvopaistia Tikritin kyläpäälikön takapihan kuopassa, mutta jenkit eivät antaneet Saddamin hautua kunnolla. Valtion velka kohosi 44 prosenttiin suhteessa kokonaistuotantoon, kun Arkadian kummulla innostuttiin syömään kielikampeloita valtion piikkiin. Lounassetelin suurimmaksi arvoksi määrättiin 7,70, mikä harmitti varsikin Tommi Evilää, jonka kauden tavoitteena oli ollut 7,80. Chris de Burghin tytär, Rosanna Davison, voitti miss maailma -kilpailun ja melonien syönti lähti valtavaan nousuun Irlannissa. Suomessa vuoden vihannekseksi valittiin kesäkurpitsa. Kyllä, kesäkurpitsa.

Kesäkurpitsaa jyystetään Suomessa n. puoli kiloa asukasta kohden. Siis yksi semikokoinen kesäkurpitsa per capita vuodessa, mikä on mielestäni ihan käsittämättömän vähän. Tunnetuimmat kesäkurpitsatyypit ovat Suomessa zucchini-, spaghetti- ja koristekurpitsat. Näistä kesäkurpitsanimitystä käytettään yleensä vaan pitkänhuiskeille zucchineille, joista on totuttu näkemään vihreitä ja keltaisia versioita. Zucchinia on pidetty kesäkurpitsan synonyymina, näin ei siis kuitenkaan tarkalleen ottaen ole. Kesäkurpitsa on erinomaisen kevyttä syötävää, sillä se on lähes kokonaan vettä. Jos ajatellaan päivän energiantarvetta teoreettisesti, pitäisi nuoren 55 kiloisen naisen syödä 15 kg kesäkurpitsoita tyydyttääkseen päivittäiset tarpeensa. Ei paljon naurata - yritä siinä sitten pitää nainen tyytyväisenä. Kesäkurpitsaa ei ole samastettu terveysvaikutteisten kasvien joukkoon. Siinä on kuitenkin tärkeitä suojaravintoaineita, C- ja E- vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta. Suojaravintoaineiden tärkeimpiä tehtäviä ovat kudosten uusiutumisen turvaaminen, puutostaudeilta suojaaminen ja elimistön vastustuskyvyn suojaaminen.

Kesäkurpitsasta saa minimaalisella vaivalla hauskoja koristeita vaikka piristämään salaattilautasta. Koristeita, jotka myös maistuvat hyvälle. Sama pätee retiiseihin. Tein tähän molemmista mallikappaleet.


Kesäkurpitsarullat

tuorejuustoa (mausta itse tai osta valmiiksi maustettu)
kesäkurpitsa
pippuria

Poista kesäkurpitsasta päät ja suikaloi pituussuunnassa juustohöylällä. Levitä tuorejuusto suikaleelle ja kääri rullalle. Ripottele päälle rouhittua pippuria.


Retiisiruusut

retiisejä
tuorejuustoa

Leikkaa syvä ristikkäisviilto retiisin pääliosaan. Pistä retiisit jääpaloja täynnä olevaan veteen jääkaappiin. Tunnin, parin, kuluessa retiisit ovat auenneet kauniiksi ruusuiksi. Laita tuorejuusto pursottimeen ja täytä raot.

4 kommenttia:

 1. Ihania ohjeita, kiitos paljon ! Näitä on hauska kokeilla ja ihastutin juuri erään tarkeän MIEHEN tarjoamalla kalan kanssa porkkanamehusta tehtyä kastiketta. Oli muuten todella yllättävän hyvää kastiketta...Jään jatkossakin mielenkiinnolla seuraamaan blgiasi !

  VastaaPoista
 2. Ihania ohjeita, kiitos paljon ! Näitä on hauska kokeilla ja ihastutin juuri erään tarkeän MIEHEN tarjoamalla kalan kanssa porkkanamehusta tehtyä kastiketta. Oli muuten todella yllättävän hyvää kastiketta...Jään jatkossakin mielenkiinnolla seuraamaan blgiasi !

  VastaaPoista
 3. Milli tahtoo lisätä, että ei ollut tarkoitus lähettää kahta kertaa samaa viestiä, mutta yhteys palvelimeen katosi kesken kaiken ja uudellenyrityksellä viesti sitten tuplaantui :-)

  VastaaPoista
 4. Heh. Aina on hauskaa lukea kommentteja, vaikka ne tulisivatkin kahteen kertaan. Tiedät näköjään, Milli, mistä käy tie miehen sydämeen :D joskus jopa naisenkin.

  VastaaPoista