17.3.2006

Aurinkoiset päivät ovat kuin pekonipalasia elämän salaattikulhossa

Tänään on kevätpäivä ollut kaunis kuin possu pienenä. Kevät ja kevät, aamulla lähes -10 pakkasta, mutta aurinko lämmittää sekä mielen että maan. Viikonloppu kutsuu ja mökin takkatuli. Ihan kuin lomalle lähtisi taas. Lomailua tämä viikko on ollutkin, mutta ensi viikko muuttaa kaiken, kun pääsee totisiin toimiin ravintolan keittiöön. Asiakkaat saavat taas valkosipulijäätelöä polkkaavina vahinkolaukauksina.

Millainen mieli, sellainen ruoka. No mieli on raikas, joten ruoalta odotetaan samaa. Nizzan salaatti maistuisi. Kaapistakin löytyy tarveaineet. Nizzan salaatti, salad nicoise, on oman alansa klassikko, vähän kuin Dalin valuva kello. Nizzan salaatti koostuu yleensä samoista raaka-aineista, vaikkakin reseptejä on joka lähtöön. Voi pahalainen, papuja ei näy kaapissa olevan ja niitä tähän salaattiin tulee aina. No olkoon tämä sitten Nizzan lähiösalaatti, koska ei näy olevan anjovistakaan. Kiistaa käydään lähinnä siitä, kuuluuko salaattiin salaattia ja onko sen pääraaka-aine tomaatti. Tuo taistelu kiinnostaa yhtä paljon kuin tasohyppely, joten antaa niiden tapella, joilla ei ole parempaa tappelun aihetta. Nizzan salaatin voi koota lautaselle, miten haluaa, kaikki sekaisin tai vaikka raaka-aineittain. Hassua muuten, sain juuri päivän ahaa-elämyksen: mikä siinä on, että raaka-aine ei enää ole oikeastaan raaka-ainetta, kun se asetetaan lautaselle. Vähän sama asia kuin nauta muuttuu häräksi siinä vaiheessa, kun se laitetaan pannulle. Miettikää sitä nyt sitten viikonloppu. Olisi varmaan pitänyt äsken kirjoittaa, että kokoa lautaselle komponenteittain. Sepä kuulostaakin hyvä, hyvempi, hyvemmältä.Nizzan salaatti


perunaa keitettynä, jäähdytettynä, kuutioituna
tomaattia viipaleina
punasipulia viipaleina
kananmunaa keitettynä
salaatinkerä
tonnikalaa purkitettuna
oliiveja
kapriksia
paprikaa siipaloituna
(anjovisfileitä)

Tämä kuva on napattu Tunisian reissulla ja on ravintola La Fiestan versio Nizzan salaatista. Eipä näy papuja heilläkään.Laita salaatinlehdet lautaselle pediksi ja kokoa muut tarveaineet sen päälle mielesi mukaan. Tee kastikkeeksi viinietikkakastike ja tarjoa joko alkuruokana tai sitten leivän kanssa ihan pääruokana.

Viinietikkakastike


1 rkl. viinietikkaa tai sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
3 rkl öljyä
1 murskattu valkosipulin kynsi
1/2 tl rakuunaa
1 rkl hienonnettua persiljaa

Sekoita aineet keskenään.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tsemeistä! Joku päivä sä vielä kiroot itses, kun johdatit salin puoleta tänne sen, joka tekee kiirepaikassa "sori, virhe"-bongeja tai pyytää "tee mulle jotain hyvää, mä ehdin tauolle" tai muuten vaan kyselee.. D:

  Tästä se lähtee: Valkosipulijäätelöä? Onko se oikeesti vahingonlaukaus vai olisko siihen saatavilla ohje?

  VastaaPoista
 2. Valkosipulijäätelö oikeastaan juontaa juurensa siitä, kun ravintolassa, jossa olin työharjoittelussa, oli juuri loppunut valkosipuliviikot. Tästähän en uutena tiennyt mitään. Joku asiakas tilasi jäätelöpalloja jälkkäriksi, jonka tietty toteutin. En vain tiennyt, että joku oli laittanut valkosipulijäätelöt normaaliin vaniljajäätelöboksiin, eikä ollut kirjoittanut päälle mitään. Annos tuli bumerangina takaisin. Mistäpä olisin voinut tietää :) Tarjoilijalla ainakin oli hauskaa.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Looks delicious! I will have to translate this. Does Finland have it's own language?

  VastaaPoista
 5. Yep, we sure have our own language. Its called finnish. Not so easy to learn, I've been told. Actually we are supposed to speak two languages cauze swedish is our second official. Anyway, if you try to translate finnish in web, you R in deep trouble. I'm almost sure, that u cant find any online translator. And I'm too lazy to write my stories in english, so please, forgive me ;)

  VastaaPoista
 6. Mikä ihmeen Comment deleted? Damn it.
  Ekaa kertaa avasin koneen tänään, kun viesti kertoo, että olen antanut luutaa jonkun kommentille. Ja tehnyt sen muka tänään.

  VastaaPoista