Hyvää Suomesta -merkki on käytössä 326 eri elintarvikevalmistajalla. Määrä on kasvanut viidessä vuodessa 70 kappaleella.
Pakkaukseen painettu Hyvää Suomesta -merkki on kuluttajalupaus, jolla elintarvikkeen valmistaja osoittaa sitoutumisensa kotimaiseen ruokatuotantoon. Hyvää Suomesta -tuotteissa suomalaisten raaka-aineiden osuus on keskimäärin 95 prosenttia ja lisäksi lopputuote valmistetaan ja pakataan aina Suomessa.
Merkkiä käyttävät yritykset kattavat koko suomalaisen ruokatuotannon kirjon pienistä isoihin yrityksiin ja kaikki tuoteryhmät.
Yhteisesti määritelty kotimaisuus
Hyvää Suomesta -merkin vaatimukset tuotteen kotimaisuudelle ovat sellaiset, joihin kaikki Suomessa valmistetut tuotteet eivät yllä. Suomalaisen valmistuksen ja pakkaamisen lisäksi tuotteiden tulee täyttää seuraavat raaka-aineen kotimaisuuskriteerit:
- Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja muiden tuotteiden ainesosana ovat aina 100 % suomalaista
- Jos elintarvikkeessa on vain yhtä raaka-ainetta, se on aina 100 % suomalaista
- Monen ainesosan tuotteessa raaka-aineesta 75-100 % on suomalaista
Korkea kotimaisuusaste
Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä lähes 12 000 eri tuotteessa. Koska jalostajien ja kaupan tuotevalikoimat ovat jatkuvassa muutoksessa, myös Hyvää Suomesta -tuoterekisteri elää niiden myötä.
Tällä hetkellä Hyvää Suomesta –tuoterekisterissä olevien tuotteiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 prosenttia. Merkin kotimaisuusaste lasketaan reseptistä raaka-aineen märästä. siis kiloista, joita maatalous ja keräily tuottaa. Kotimaisuutta edelleen lisää, että myös lopputuotteen valmistuksen ja pakkaamisen tulee tapahtua Suomessa.
Kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Useimmiten kyseessä ovat liha, maito ja kasvikset. Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95-99 prosenttia. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, mutta pääraaka-aine suomalainen. Tyyppiesimerkkeinä ovat maustetut lihat ja kypsytetyt juustot.
Kotimaisuusasteeltaan 80 prosentin pintaan kuuluvia on 11 prosenttia kaikista tuotteista. Mukaan sisältyy paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin kokonaan suomalaisia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti