7.3.2019

MSC-merkintä varmistaa, että syömäsi kala on kestävästi kalastettua

Tiedätkö, mistä tonnikalasäilyke on pompannut lautasellesi? Useimmat kaupallisesti kalastetuista tonnikalakannoista ovat uhanalaisia. Valitse purkki, jonka kyljessä on MSC-merkintä ja varmista, että syömäsi kala on kestävästi kalastettua. 

MSC-merkinnän takana on Marine Stewardship Counsil, jonka tavoitteena on huolehtia maailman kalakannoista ja estää liikakalastus. Sininen MSC-merkintä kertoo kuluttajalle, että tuotteessa käytetty kala on eettinen ja ekologinen valinta ja laatuun on nivoutunut vastuullisuuden aspekti. 


Kestävä kalastus tarkoittaa mm. sitä, että mereen jää kalastuksen jälkeenkin tarpeeksi kalaa. Sertifioinnilla varmistetaan myös, ettei kalastuksella vahingoiteta tai häiritä muita eliölajeja tai niiden ekosysteemejä. 

MSC-sertifikaatti on aina määräaikainen

MSC-merkkejä ei jaella tuosta vaan suit sait sukkelaan. Sertifikaattia voi anoa kuka tahansa kalastusoikeuden haltija riippumatta kalaveden koosta tai sijainnista. Kalapopulaation on oltava tarpeeksi suuri kaupallista kalastusta varten. Sertifikaatin perusperiaatteisiin kuuluu myös kalavesien hoitoon liittyviä vaatimuksia. Käyttöoikeus myönnetään aina määräajaksi ja voidaan ottaa pois tilanteen niin vaatiessa. 

WWF suosittelee MSC-sertifioitua tonnikalaa, mutta toteaa, että on olemassa muitakin ympäristömerkkejä kala- ja äyriäistuotteille. Suosituksen mukaan on parempi ostaa aina jotenkin ympäristömerkittyä tuotetta, vaikka näiden kohdalla on isojakin tapauskohtaisia eroja.  

Kuvaaja: Papas12 Pixabay

MSC-merkittyä tonnikalaa on Suomessa myynnissä useissa paikoissa. Keskolla, Rainbowlla, Abballa, Lidlillä jne. on MSC-tonnikalaa hyllyissään. Suomen ainoat sertifioidut kalatiskit ovat Food Market Herkuissa. 

Tonnikala-mustasilmäpapukotletit

2 dl kypsennettyjä mustasilmäpapuja
2 prk tonnikalaa
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
½ dl korppujauhoja + korppujauhoja pyörittelyyn
2 kananmunaa
tilliä
suolaa
valkopippuria
rypsiöljyä

Aja pavut tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita loput aineet mukaan. Maista taikinaa ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Muotoile löysä taikina kädessä pihveiksi ja ripottele molemmille puolille korppujauhoja. Paista runsaassa öljyssä kullanruskeiksi pari kolme pihviä kerrallaan. Syö pottumuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti