2.9.2017

The Great Gatsby -elokuvaillallinen (9.9.2017)

Jos ajattelen 1920-luvun Yhdysvaltoja, ensimmäisenä mieleeni tulevat jazz, laiton alkoholinmyynti, miesten kokouimapuvut ja pörssiromahdus. Harvemmin ajattelen miesten kokouimapukuja, mutta olkoon nyt näin. 20-lukua on kutsuttu monella määritteellä: mm. kultainen, iloinen, kuohuva. Kieltolaki, naisten äänioikeus, siirtolaiset ja lopulta suuri pörssiromahdus antoivat kaikki oman mausteensa tämän ajan ihmisen elämään. Ja yhtäältä sodan huolet alkoivat hiljalleen helpottaa, ihmiset löysivät uudelleen iloa ruuasta ja juomasta.

Taustan koko hommalle antaa 1914-1918 käyty ensimmäinen maailmansota. Täältä ovat lähtöisin termit meatless monday eli lihaton maanantai ja wheatless wednesday, vehnätön keskiviikko. Ruuassa yritettiin säästää, jotta liittoutuneiden joukot saatiin ruokittua. Food will win the war oli Yhdysvaltojen hallinnon kampanja elintarvikkeiden riittämiseksi. Ruokaa ajatellen sodasta jäi muistot myös heikkolaatuisista säilykkeistä. Maku saattoi olla hyväkin, mutta moni rintamamies sai niistä myrkytyksen. 20-luvulla säilyketeollisuus räjähti kukoistukseen, kun sodan jäljiltä alettiin panostaa säilykkeiden terveydelliseen laatuun. En tällä tarkoita ruuan ravintoarvopuolta vaan itse säilyketölkin turvallisuutta. Säilyvyyteen vaikutti myös sähköjääkaappien tulo markkinoille. Kyse oli tosin vielä luksustuotteesta, joka ei hetkeen ollut keskivertoamerikkalaisen saatavilla.

USFA Poster, Artisti Charles Edward Chambers. Lähde: Library of Congress
Siirtolaisten mukana lisääntyi tietoisuus muiden maiden ruokakulttuureista. Esimerkiksi New Yorkiin oli kasvanut jo omat kaupunginosansa italialaisille ja kiinalaisille, Little Italy ja Chinatown. Nämä tarjosivat eksotiikkaa kaipaaville nykiläisille halvan ruokavaihtoehdon.

Entäpä 1920 alkanut kieltolaki? Kieltolaki oli voimassa koko vuosikymmenen ja muutaman vuoden vielä seuraavastakin. Salakuljetus, salakapakat, laiton alkoholi ja järjestäytynyt rikollisuus ovat tämän ajan lapsia. On esitetty, että moderni amerikkalainen järjestäytynyt rikollisuus on mahdollistunut juuri kieltolain vaikutuksesta. Jos jotain pahaa, niin ehkä vähän hyvääkin: huonekalukauppias Al Caponen ansiota on erään tarinan mukaan se, että maitopurkkeihin tuli parasta ennen -päiväykset. Lähisukulaisen vakava sairastuminen sai Caponen toimimaan sen eteen, ettei terveysriskejä tällä saralla enää olisi. Kieltolaki aiheutti monien laillisten kapakoiden, ravintoloiden ja viinitilojen tuhon. Samalla teen ja limonadin myynti kasvoivat valtavasti. Alkoi syntyä uudenlaista kahvilakulttuuria ja samalla myös kaakaon ja suklaan käyttäminen moninkertaistui. Alkoholin tuomaa nautintoa kompensoitiin makealla ja sokerin kulutuksessa tapahtui iso nousu. Mutta ennen kaikkea tämän ajan ravintolakulttuurille oli ominaista juuri salakapakat.

Mutta mitä tämä kaikki merkitsi tavalliselle amerikkalaiselle? Sokerihammasta siis kolotti, hiukan haluttiin jotain eksoottistakin, myös jotain kotimaista ja halpaa ja pikkuisen jotain kummallista. Tiivistettynä tästä tuli äyriäis- ja hedelmäcocktailien, salaattien, ananaskeikauskakkujen, perunan ja erilaisten hyytelöiden kulta-aikaa. Jos katselee yhdysvaltalaisten hotellien ruokalistoja 20-luvulta, samat teemat ja ruuat toistuvat. Salaateista caesar ja waldorf ovat suosituimpien joukossa. Waldorfiin yhtenä raaka-aineena käytettävää varsiselleriä näkee listoilla siellä täällä muutenkin eri tavoin valmistettuna. Erittäin paljon näyttää olevan sellerikeittoa, jota on jatkettu perunalla. Perunasta on muutenkin listoilla erilaisia versioita duchessesta valkosipulilla höystettyyn muusiin ja fondanttiin. Sitten on kaikkea pientä naposteltavaa, pähkinöitä ja siemeniä paahdettuna, maustettuna, öljyttynä ja vaikka miten. Sieniä näkee menuissa, monesti ne on paistettu ja sitten haudutettu kermassa. Herneet voisessa kastikkeessa ja kala raskaan kermalla jatketun hollandeisen (sauce mousseline) kanssa on jo tuolloin ymmärretty suureksi herkuksi. Lihana on kaikkea lampaasta possuun ja kanaan ja monesti seurana saattaa olla ehkä meidän korviin hieman eksoottiselta kuulostava kirsikkainen soosi. Kirjoittaja nieleskelee juuri tyhjää. Jälkkäreinä tarjoillaan erilaisia keikauskakkuja, melboja ja hedelmäcocktaileja. Nieleskely jatkuu.

Nämä asiat mielessä pitäen Turun Scandic Julian Bistro Juliennessa järjestetään lauantaina 9.9.2017 leffapäivänä näytäntö, jonka yhteydessä tarjoillaan 1920-luvun New Yorkin tyyliin illallinen. Elokuvana on The Great Gatsby, jossa Leonardo di Caprio näyttelee miljonääri Jay Gatsbya. Gatsby on rikastunut salakuljettamalla ja myymällä alkoholia kieltolain aikana. Elokuva perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin kuuluisaan romaaniin Kultahattu, josta on tehty useita elokuvaversioita.

Lähde: www.fjackets.com

Menu (39€)

Alkupaloiksi salaatteja New Yorkin tyyliin

Alkuruokana äyriäiscocktail

Väliruokana sellerikeitto, syysomenalastuja ja pekonimurua

Pääruokana porsaanfilettä Black & White

Raikastajana päärynää ja vadelmamelbaa

Jälkiruokana pieni ananaskeikauskakku

Tilaisuuteen voi ostaa juomapaketin hintaan 21€. Osallistuminen pöytävarauksella täältä. Mikäli ei halua osallistua illallisnäytökseen, talo järjestää kyseisen elokuvan ilmaisnäytökset klo 12 ja 15 (popcornit talon puolesta).




19 kommenttia:

  1. Your article is great. I like it and your work is marvelous. I really happy to read it and I wish to read more on this site. Thanks for sharing with us.Black Panther Jacket

    VastaaPoista
  2. erittäin hyödyllinen artikkeli i agin tiedot, kuten tämä blogi Video Explainer suosittelee tätä kumppaneillemme

    VastaaPoista
  3. Your article is great. I like it and your work is marvelous. I want to read more on this site. Thanks for sharing with us. Mass Effect 3 Leather Jacket

    VastaaPoista
  4. Eh based on that article it shows more that people want to know more about him. However I do believe he shows a great chance at being president. Honestly I think that. T Birds Jacket Grease

    VastaaPoista
  5. It is a great topic. Very current. Most hate crimes are... by making them feel unsafe? Should age be a factor in whether or not the act is considered criminal. Jumanji The Next Level Spencer Vest

    VastaaPoista
  6. New data from your post. This is such a magnificent resource.
    F9 Vin Diesel Concert Jacket

    VastaaPoista
  7. I am glad that i came to see this, really loved it. Thank you for sharing it. I have bookmarked your page, excited to see more of it! Womens Varsity Jacket

    VastaaPoista
  8. SEO and covid-19 creates a great combination. If you want your business to get along by adopting the covid-19’s changes, SEO is one of the important thing that you need to keep up.

    VastaaPoista
  9. Being a manager as a millennial, you always want to look for better opportunities and score high. And for that you need project time tracking software that can optimize your workforce

    VastaaPoista
  10. I Was Eagerly Looking For Content Like This, Right To The Point And Detailed As Well Accordingly Depending Upon The Matter/Topic. You Have Managed This Greatly For Sure. Hush Arkham City

    VastaaPoista
  11. I am amazed by the way you have explained things in this article.Han Solo Leather Jacket




    VastaaPoista
  12. Thanks for sharing such information with us. It was too useful and productive. Filthy Rich Kim Cattrall Fringe Jacket . Please keep posting such great work.

    VastaaPoista
  13. Thanks for sharing such information with us. It was too useful and productive. Sheepskin Leather Brown Jacket . Please keep posting such great work.

    VastaaPoista
  14. Yellowstone is my favourite series so Now available its season 5 on this click here Beth Dutton Jacket

    VastaaPoista
  15. The Off White AC Milan Varsity Jacket merges sportswear with high fashion, showcasing the iconic AC Milan logo. This stylish piece combines superior quality, design, and team pride in one standout garment.

    VastaaPoista
  16. Beth Dutton's purse exudes rugged elegance, a perfect companion for both ranch and city adventures.
    Site: beth dutton purse

    VastaaPoista