6.3.2014

Miten tehdään parhaat kermaperunat?

Selvitetään jälleen eräs elämän suurista kysymyksistä. Helpoimmalla tietty pääsee, kun ostaa pakkasesta valmisperunaviipaleet, maustaa, kaataa kermat joukkoon ja laittaa uuniin muhimaan. Ei, ei näin. 

Ja riippuu myös, millaisista kermaperunoista tykkää. Jos preferoi muusiklimppikermaperunoita, kannattaa valita jauhoinen peruna ja muhentaa mössöä reilussa kermassa uunissa ainakin pari tuntia. Tulos on taattu, lähes perunamuusi. Ei, ei näin.

Vaan näin syntyy minun suosikkiperunat. Vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta palkitsee kuin karvalakki. Todella kuumaa tavaraa. Eroaa suosituimmasta valmistustavasta siten, että tässä perunaviipaleet huuhdellaan ja käytetään vielä paistinpannulla. Ja älkää nyt sanoko, että jos et huuhtelisi, perunoiden tärkkelys suurustaisi kerman, eikä tarvisi käyttää enää maitzenaa. Tiedän, ei kiinnosta. Tämän tavan tunsi jo 90v mummo Pöltsamaalta, joten who is your granny. Siis kyllä, juuri näin.

Stilton-valkosipuliperunat

10 kiinteää perunaa
5-6 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
3 dl kermaa (itselläni oli 26%)
80 g stilton-homejuustoa
mustapippuria
½ rkl maizenaa

1. Kuori perunat ja viipaloi noin 0,5 cm siivuiksi. 
2. Huuhtele siivut ja kuivaa hyvin. 
3. Viipaloi valkosipulit.
4. Kuumenna pannu, heitä siihen öljyä ja paistele perunoita miedolla lämmöllä niin, että ne muuttavat aavistuksen väriä. Lisää myös valkosipulit ja kääntele hetki.  Yhteensä tässä menee vajaa vartti.
5. Sekoita kipossa kerma, murennettu stilton ja pippuri. Itse lisäsin myös hieman suolaa, mutta stilton on aika voimakassuolaista. Ja suolaahan voi lisätä jälkikäteenkin.

6. Kaada perunat vuokaan ja kerma-stilton perunoiden päälle. Ripottele maizena päälle ja sekoita. Paista 200 asteessa n. 50 minuuttia, puolivälissä kerran käännellen.

Perunoiden kanssa söin tällä kertaa muikkuja ja etikkapunajuuria. Ihan v#%un hyvää.

Seuraavalla kerralla jatkuu kastikeakatemia, sauce espagnole.

1 kommentti: