17.8.2017

Vanhanajan kurkkupikkelssi, Askondi ja Sauli Niinistö

Muutama vuosi sitten sain maistaa aivan mahtavaa kurkkupikkelssiä tai kurkkusalaattia. Sain siihen ohjeenkin Vinkkilän leipomon keskimmäiseltä tyttäreltä. Kyllä, se on se sama leipomo, jossa Suomen presidentti kävi eilen maistamassa tanskanmunkkia. En ole turhaan paikkaa hehkutellut, kun Saulinkin oli sinne pakko pysähtyä matkallaan Uuteenkaupunkiin. Ehkä hän oli nähnyt neljän vuoden takaisen arvioni Askondista: "Jos joskus olen jodlannut hallelujat Isontuvan jäätelöille, pienille käkkäräkurkuille, korvasienille, ahvenen ja pekonin yhdistelmille tai lemon curdille, niin unohtakaa ne. Kaikki tuo jodlaus on yhtä turhaa kuin tsetsekärpäsen pieru Kilimanjaron huipulla. Paitsi ei tietenkään kärpäsen kannalta. Mutta asian ydin ei muutu: Askondi on helmi."

Polkkapossu humppaa nyt saaressa, eikä täällä tietenkään ole ruutuvihkoon kirjoitettua alkuperäistä kurkkupikkelssiohjetta mukana. Ja se oli muistaakseni vähän isommalle määrällekin, ehkä noin kolmelle kilolle kurkkua. Pikkelssihimoissani väsäsin ihan arpapelillä oman version paljon pienemmälle määrälle suurimpaan himoon. No tosi hyväähän siitä tulikin. Saatan tänään lusikoida hampurilaisen väliin, jos satun ahvenia mato-ongella pihveiksi väliin saamaan. 

Behind the scenes -kuva, kohta hyppään Itämereen pöksyt auki, jos vaikka ahvenparveen osuisin. Vanhanajan kurkkupikkelssi

Määrät ovat karkeita arvioita, vedin enemmänkin tunteella.

2 isohkoa kurkkua
1 iso sipulia
tilliä

0,8 dl etikkaa
1,2 dl sokeria
0,75 rkl suolaa

Raasta kurkut ja sipuli. En puristellut nesteitä pois, vaikka senkin voi toki tehdä. Hakkaa tilli. Keitä liemi etikasta, sokerista ja suolasta. siten että jälkimmäiset sulaa. Kaada raasteiden ja tillin päälle purkkiin ja sekoita hölskytellen hyvin. Hätähousuin voi maistella pikkelssiä leivän päällä jo viiden tunnin päästä. Jos nestettä on liikaa, kaada varovasti pois.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti