17.8.2016

Itse tehdyt tortillat

Ei hätää. Vaikka pöllöilitkin ja unohdit ostaa tortilloja viikonlopun fajitaskinkereihin, ei kaikki ole vielä menetetty. Kyllä, kauppakin on vielä muutamana päivänä auki ennen ruokarilluttelua ja Siwahan on kuulemma selvää säästöä??  Tai voit tehdä tortillat itse. Helposti ja yllättävänkin pienellä vaivalla. Muutaman ohjeen olen kokeillut, mutten ole ollut kertaakaan täysin tyytyväinen tulokseen. Oma juttunsa on sitten, saako maukkautta lisää käyttämällä maissijauhoja. Varmasti niin, mutta olen ollut koko ajan varma, että puolikarkeilla vehnäjauhoillakin pärjää. 

Ja kyllä. Se on siinä. Jutun juonena on, että taikinaan pitää laittaa hieman voita. Paska juoni kirjalle, loistava tortillojen valmistamiseen. Mitenkäs se vanha latinankielinen letkautus rasvasta ja tortilloista kuuluikaan Caesarin paistellessa lättyjä muurikkapannulla Rubikonin rannalla Producere tortillae cum adeps nesesse est, vivere non est necesse. Huh. Itse tehdyt tortillat

7 dl puolikarkeita  vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
70 g voita
2 dl kiehuvaa vettä


Heitä kippoon jauhot, suola ja leivinjauhe, sekoita. Lisää voi ja nypi se joukkoon. Lisää kiehuva vesi ja varo, kuumaahan taikinasta tulee. Älä menetä uskoasi, kyllä tästä taikina tulee, vaivaa muutama minuutti. Elmukelmuta kippo ja anna levätä puoli tuntia. 

Muotoile taikina pötköksi ja jaa se n. 13-15 yhtä suureen pallukkaan. Kauli sen jälkeen pallo kerrallaan tortilloiksi. Tavoitteena on erittäin ohut, lähes läpinäkyvä, lätykkä. Parhaiten tuo muodostuu hyvin jauhotetulla alustalla. Paista kuumalla pannulla ilman voita 20-40 sekuntia per puoli, kuitenkin siten, että pintaan alkaa muodostua tummaa pilkkua. Parempi hieman vähemmän paistettu kuin yli mennyt: kääriminen on helpompaa, kun lätty ei murene osiin. Itse kaulitsin lätyn sillä välin, kun toinen oli paistumassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti