18.1.2016

Herne-kookoscurry

On aika harvinaista, jos minulla ei ole jossain muodossa kikherneitä tai siis kahviherneitä. Ainakin mattojen alle olen pyrkinyt liiskaamaan lattialle pudonneet, kun naispuolisen vahdin silmä välttää. Ajan myötä ja useamman liiskautuneen osuessa yhteen muodostuu ihania raakakikhernepihvejä. Pyrin keittämään kikkejä yleensä isomman satsin ja sitten pakastelen annosrasioihin. Joku saattaa ostaa valmiiksi keitettyjä kaupasta: sekin on luonnonvalintaa, eli ei siinä mitään järkeä ole. 

Preferoin nimityksenä kahvihernettä. Tai en preferoi, mutta se kuulostaa jotenkin juhlallisemmalta. No juu, kuulostaakin vanhemmalta kuin Tutankhamon, mutta itse asiassa kikherneitä on viljeltykin pitkään, ehkä jopa yli 7000 vuotta. Veikkaisin, että oli peruskauraa myös Tuttiksen ruokavaliossa, niistä herra sekoitteli hummusta ja paisteli matador-pannullaan falafeleja. Egypti ei kuulu enää top 10 -kikhernetuottajavaltioihin, toisin kuin Tutankhamonin aikaan. Tuolloin Ruotsi oli kakkonen ja Norja hyvä kolmonen. Tällä hetkellä Intia on ylivoimainen ykkönen ja tuottaa kymmenen kertaa enemmän kuin Ruotsi Australia, joka on hyvä kakkonen. Voin vain kuvitella, mikä herkku syntyy, kun australialaiset uittavat ensin kikherneet vegemiteen, huutavat nimeäni ja sen jälkeen paahtavat sotkun uunissa. Oi kunpa en saisin olla mukana.

Alla olevassa tuotoksessa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, paitsi että se on ihan jäätävän herkullista ja yksinkertaista. Mausteille en anna määriä, niitä kannattaa heittää reilusti, maistella ja lisäillä. Veikkaanpa, että tulet heittämään lisää mausteita tomaattimurskan lisäämisen jälkeen.

Kun kevät koittaa, vedessä kuuluvat äänet herättävät nuoressa valaassa uutta mielenkiintoa. Tämä ihan vaan ohi aiheen, näin kerrottiin juuri televisiossa.


Herne-kookoscurry

inkivääriä pieni keko
neilikkaa vähemmän
kardemummaa vielä vähemmän
kanelia vielä vähemmän
korianteria pieni keko
runnottuja fenkolinsiemeniä pieni keko
öljyä
chilipalko pilkottuna
2 porkkanaa pilkottuna
1 paprika pilkottuna
1 sipuli pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 dl tomaattimurskaa
1 dl vettä 
truuttaus tomaattipyreetä
1 dl kypsiä herneitä
2 dl kypsiä kikherneitä
2 dl kookoskermaa
suolaa

Paista inkivääriä, neilikkaa, kardemummaa, kanelia, korianteria ja fenkolinsiemeniä hetki öljyssä. Lisää hieman öljyä, chili, porkkana, paprika ja sipuli. Freesaa hetki, lisää valkosipuli ja freesaa taas hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, tomaattipyree, herneet ja kikherneet. Anna muhia hetki ja lisää kookoskerma. Lisää suolaa makusi mukaan. Tuoretta korianteriakin saa tässä vaiheessa lisätä, jos sattuu löytymään. Tarjoa riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti