Oscareissa food-look-alike -kategorian ylivoimainen voittaja.
25.2.2015
24.2.2015
Pala(k) Intiaa puolessa tunnissa
Sen verran vielä, että tämä on mukavan edullinen sapuska, n. 1,5€/kasvo. Olettaen, että ruokakaapissa on perusainekset valmiina.
13.2.2015
Partaäijää silmään
Ihan pienenä välikommenttina: chiliä ei kannata laittaa silmään. Olisi pitänyt käyttää se vaan kokonaan herkulliseen katkarapu-sitruuna-voipastaan.
No kun en muuta enää tuskaan keksinyt, tökkäsin juuri silmääni lusikallisen partaäijää. Ainakin kapsaisiini on rasvaliukoista. Saas nähä kui äijän käy.
Tulevaa odotellessa, iloisin kevätterveisin ja toivottavasti näkemisiin,
Tanssiva Sika
12.2.2015
Vihdoinkin järkeä juguihin
Jo pitkään olen päästellyt ärräpäitä suomalaisten jugurttien takia, aina liikaa sokeria. Valiolla on kyllä ollut hyvää yritystä mm. olo-juguillaan, mutta ihan tyytyväinen en ole ollut.
Kiitos siis Arlalle. Eilen noukin kaupan hyllystä luonto plus - perheeseen kuuluvan mangojugun, jonka tuotetiedot lupailivat vähemmän sokeria. Ajattelin, että makeaa se silti varmaan on, jatkettu kait muilla makeutusaineilla. Mutta ei. Upeaa. Printti kyljessä lupaakin vain hedelmien sokeria. Hyvänä bonuksena vielä laktoosittomuus. Ja tosiaan, maistelun tulos oli erittäin lohdullinen. Ei tarvi enää ostaa maustamatonta jugua ja sekoittaa siihen puolet maustettua.
Mangon lisäksi hyllyssä näkyi olevan myös samalla idealla tehtyä mustikkaa ja vaniljaa. Hiiliydraattimäärät pyörivät kymmenen gramman hujakoilla, mustikassa jopa lähempänä ysiä.
11.2.2015
Siipien havinaa
Mikä mielekäs arkisto tutkittavana, kultaakin kalliimpaa: äitini muistiinpanot ravintola-alan oppilaitoksesta vuodelta 1970.
10.2.2015
Chilikirja
Arvostelukappale saatu kustantajalta.
Saaralle uunilahna
Moi Saara.
Kiitos luottamuksesta, voisin. Mutta älä heitä tuollaisenaan uuniin, suomusta se.
Lahna on vaikkapa mökillä helppo ja vaivaton kala, sitä tulee silloin tällöin tehtyä, kun mato-onkeen lärppähuuli tarttuu. Lahna on mielestäni ihan hyvä peruskala, vaikka sitä runsaan ruotomäärän takia hieman karsastetaankin. Maku on aikas mieto, ei kannata lähteä liikaa kikkailemaan. Viimeksi taisin heittää lahnan ihan kylmiltään uuniin, poistin siitä sen jälkeen lihat ja tein perunasalaatin, johon laitoin perunoita, punasipulia, tarhapapuja, kapriksia, lahnaa, tilliä, ranskankermaa, valkoviinietikkaa, suolaa, dijonia ja pippuria. Erittäin hyvää.
Mutta kun nyt kerran kysyt halpaa ateriaa, niin tässäpä helpotusta elämääsi. Perunatkin tulee helposti samalla. Satuin jopa löytämään jonkinlaisen valokuvan, sillä tätä tulee satunnaisesti tehty mökillä.
Uunilahna ja maalaisperunat
1 lahna
suolaa
valkopippuria
voiknöllejä
tilliä
sitruunaviipaleita
perunoita
rypsiöljyä
grillimaustetta
Suomusta perattu lahna. Hiero ulko- ja sisäpintaan karkeaa suolaa ja pippuria ja anna levätä puolisen tuntia. Laita kalan sisään tilliä, voipaloja ja sitruunaviipaleita. Voitele ulkopinta kevyesti vielä juoksevalla voilla. Voit muutenkin voidella paiston aikana kerran lohen näkyvää puolta rasvalla. Laita folioon, mutta jätä päältä auki. Tällä estät, ettei nesteet sekoitu perunoihin.
Pese perunat hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Kaada pussiin öljyä + haluamasi mausteet ja lisää perunalohkot. Pyörittele hetki ja laita uunipellille. Kala kypsyy, koko tietty huomioiden, aikas samaan aikaan perunoiden kanssa. 200 asteessa noin 25 minuuttia.
3.2.2015
Gastronaatti - eli kuinka rakastua rippeisiin
Pidän kirjan ajatusmaailmasta: johtavana teemana on, ettei mitään heitetä pois. Kuorista keitetään liemi, ylijäämäriisistä paistetaan palleroita, naatit laitetaan salaattiin ja kuivuneet leivät jauhetaan korppujauhoiksi. Turkkilaista jugurttia on aina kaapissa, kasviksia ja kalaa preferoidaan, lihaakin voi syödä mutta kunnioittaen ja kohtuudella.
Yhdessä asiassa olen tosin vakaasti eri mieltä. Kirjoittaja toteaa, ettei ternimaitoa kannattaisi tuhlata pannukakkuun, sillä lopputulos on liian kiinteä. Ja pöh, tulos on täydellinen, ternimaidolle saa hakemalla hakea parempaa sijoituskohdetta kuin pannari.
Tähän erimielisyytemme sitten loppuvatkin.
Kirjoittaja Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja vaikuttaisi tekstin perusteella ihan leppoisalta lyyliltä. Sanailu on lämmintä luettavaa ja paljon muistellaan, miten äippä tai isäukko ovat hommat tehneet. Tai siis tarkoitan lähinnä noita ruokahommia, paljon onkin kivoja muistoja ja niitä on hauska lukea. Satu jakaa ohjeita, jotka voisivat hyvin olla omiani: kotijuusto, kesäkurpitsarieskat, tomaattihummus, kantarellipihvit, papulindströmit.
Muutama ohje pääsee ehdottomasti myös to do -listalleni: punajuuri-fetatahna, kikhernepullat joiden taikinassa on myös perunaa, juhannusrieska, selleripiiras ja ehdoton hitti eli perunapitsa. Viimeisestä vielä vähän tarkemmin, eli Koivisto on perunan lisäksi täyttänyt lätkänsä punasipulilla, mozzarellalla, rosmariinilla ja kapriksilla. Koska varsinaista kastiketta ei ole, mozzarellan lisäksi täytteeseen tulee vielä jonkin kovan juuston raastetta ja nuketuksen jälkeen töhäys oliiviöljyä. Kuulostaa veikeältä.
Mainio kirja, suosittelen.
Arvostelukappale on saatu kustantajalta.
2.2.2015
Paprika-vuohenjuustopasta
penne-pastaa
20 angello-paprikaa
½ dl oliiviöljyä
½ dl pastan keitinvettä
1 limen mehu
2 valkosipulinkynttä
puoli kourallista persiljaa
1 chili tai oman maun mukaan
0,5-1 rkl hunajaa
suolaa
6 kirsikkatomaattia
pari kiekko vuohenjuustoa