16.10.2014

Hienompi kalaliemi

Harvemmin porukka jaksaa kalaliemiä keitellä, vaikea ymmärtää miksi. Kunnon liemi on kuitenkin herkullisen keiton pohja. Hyvä puoli liemessä on, ettei siihen minimissään tarvi kuin perkeet, hieman juureksia ja mausteita. Perkeet ovat satunnaisia, mutta muita aineita löytyy useimmiten kaapista. Jos hieman haluaa kikkailla ilman isompaa vaivaa, voi liemeen käyttää myös vaikkapa sitruunaa, fenkolia, valkkaria, neilikkaa ja tähtianista. Kalaksi suosittelen ahventa, kuhaa, turskaa, haukea. Punaisesta rasvaisesta kalasta ei tule niin hyvää lientä.

Viimeksi keittelin hieman isomman satsin pakkaseen. Hyvä niin, hieman vaatelias koiraisa karvaeläin ei huonoina hetkinään suostu ruokaansa syömään ilman herkkulientä. Ei varsinkaan silloin, kun on vatsa kipeä. Viimeksi en päässyt kalaliemistäni nauttimaan lainkaan itse, tuo säälimätön peto veti kaiken antaumuksella kuola valuen.Hienompi kalaliemi (reilu litra)

1 kg valkoisen kalan perkeitä (poista päästä kidukset)
oliiviöljyä
1 sipuli
1 porkkana
½ fenkoli
1 dl kuivaa valkoviiniä
1½ l vettä
puolikas sitruuna kuorittuna ja isosti kuutioituna
tillin- ja timjaminoksia
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
3 valkopippuria
2 mausteneilikkaa
30 g karkeaa merisuolaa

Pilko sipuli, porkkana ja fenkoli isoiksi reiluiksi kuutioiksi ja freesaa hetki oliiviöljyssä. Lisää loput aineet, kiehauta ja kuori vaahto. Anna liemen kiehuilla hiljakseen 20-25 minuuttia. Sihtaa liemi siivilän tai harson läpi. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän, pakkasessa muutaman kuukauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti