15.1.2013

Ruokahommia

Hejja ennakoiva tekstinsyöttö ja nolot tilanteet. Ei siitä sen enempää, paitsi etten kohta kehtaa näyttää missään naamaani, jossa muutenkin arpi kaunistus olisi.  

Turkulaisen ruokaystäväni Jannan (joka on juuri ostanut pianon) blogista kaappasin hauskan piirakkaohjeen. Lyhennettynä: mikä parempaa punajuuri. Janna jaksoi tehdä pohjan itse ja keittää juuretkin, minä ostin valmispohjan ja esikeitetyt juuret. Mutta tehkää kuten tykkäätte, alla kuitenkin ohje alkuperäisenä: eli siis ostakaa valmispohja ja esikeitetyt juuret.

Hauskaa tässä on, että punajuuret on ensin marinoitu yrttitökötissä ja sen sitten maistaa myös lopputuloksessa. Suosittelen. Yrttejä voi viskoa ihan oman maailman mukaan, itse tumppasin soppaan myös ripsukan kuminaa, fetan kanssa kun sopii mielestäni kivasti yhteen. Mutta en liikaa.



Yrttinen punajuuri-fetapiiras


piirakkapohja


täyte:
3 isoa punajuurta
puolikas sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
150 g fetaa
2 munaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
kourallinen juustoraastetta
suolaa
mustapippuria

marinadi:
hunajaa
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
timjamia

rucolaa
paahdettuja pinjansiemeniä

Pesaise punajuuret ja pane ne kattilaan veteen kiehumaan. Kiehuta hiljaisella niin kauan, että pääset haarukalla helpohkosti punajuuren keskustaan asti. Niiden ei tarvitse olla aivan kypsiä, mutta pehmeitä kuitenkin. Aikaa tähän menee punajuurista riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Valmista punajuurten kypsyessä pohja. Nypi pehmeä voi jauhojen sekaan. Lisää ripaus suolaa. Lorauta sekaan sen verran kylmää vettä, että seoksesta tulee taikinamaista. Sekoita hyvin ja pyöräytä palloksi, pane jääkaappiin asettumaan. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista n. 10 minuuttia 200 asteessa.

Kuori ja paloittele kypsyneet punajuuret. Pane palaset kulhoon ja lorota päälle reilusti oliiviöljyä. Lisää balsamico, hunaja, yrtit ja muut mausteet. Jätä punajuuret marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Kuullota pannulla voissa sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuutioi feta. Sekoita kulhossa kerma ja munat, lisää vähän suolaa ja pippuria. Kippaa suurimmat öljyt pois punajuurista ja kaada punajuuret marinadin jämien kera esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sekaan feta ja sipulit. Ripottele vielä pintaan hieman juustoraastetta. Kaada päälle muna-kermaseos niin, että täytteet melkein peittyvät. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes se on saanut pintaansa hieman väriä.

Tarjoile rucolan ja pannulla paahdettujan pinjansiementen kera.

2 kommenttia:

  1. Hehee, piano mainittu! Mietin, pitäiskö ruveta valokuvaamaan ruoat pianon koskettimilla, kun se on niin kaunis. Ja kuminaa, sitä täytyy kokeilla!

    Koska mennään uudestaan syömään kera muiden mahtavien turkulaisten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piano mainittu myös siksi, että oon kade. Mun koskettimet löytyy 200 kilometrin päästä, toiveena että ne vielä jossain vaiheessa päätyis mulle.

      Kokoontuminen ja syömäily kelpais hyvin... mukana jos mennään.

      Poista