30.10.2012

Lähiluomu on pop


Ei, tämä ei ole minkään islamilaisen maan lippu, vaikka vihreä onkin. Tämä ei ole myöskään Nigerian lippu vuodelta 1967, jolloin Nigerialla oli 12 osavaltiota eli tähtien määrä.

Tällä hetkellä luomu ja lähiruoka ovat ehdottomasti in, hiukan vaan repii, että hinnoittelu on aika villiä.  Pakastetusta kokonaisesta luomubroilerista joutuu välillä maksamaan 30€/kg, joka alkaa olla jo aika tajutonta. Tietty tämä on ymmärrettävää, kun löytyy niin harva luomubroiskun tuottaja. Silloin on toki hyvä polkea. Tuumasi R. Jeremykin. Ei ole ihme, että välillä kyseisiä broiskuja näkee tumpattavan puoleen hintaan ekokaupoista ulos. Kaiken kaikkiaan olen silti sitä mieltä, että laadusta ja hyvästä työstä pitää maksaa, älkää missään nimessä ymmärtäkö väärin.

Vaikka luomu onkin hinnaltaan luksustasoa, pitää muistaa, että sitä se on tottumaamme verrattuna monesti myös laadultaan. Itse olen siirtynyt koko ajan luomumpaan suuntaan, mutta syön siis myös ei-luomua. Proteiinipuolella aikamoista teurasjätettä tulee vastaan aika ajoin, välillä lähes ahdistaa. Eilen risoi niin pahasti, että revin pipani, korvakarvani ja osan perskarvoistakin paistettuani muutaman ohuen ohuen broilerikammotuksen. Aivan järkyttävää paskaa ja kun ei paskasta liiemmin pidä, tuntuu vielä enemmän paskalta, mistä joutuukin päättymättömään paskaan.

Huomaan taas eksyneeni. Oikeastaan minun piti tähän kerätä pientä listaa Turun talousalueen luomu-/lähiruokameiningeistä. Tai ainakin niistä, joihin minä olen joskus törmännyt. Turun talousaluekin on häilyvä käsite, kunhan se nyt on edes jossain täällä (Turussa) päin. 

Ja heitelkää ihmeessä kommenttilaatikkoon lisää, niin pääsen itsekin tutustumaan. 2 kommenttia:

  1. Ongelmana asiakkaan näkökulmasta on, ettei monellakaan tuottajista ole tilamyyntiä ja/tai tuottajat kokevat pienten erien suoramyynnin hankalaksi. Ymmärrettäväähän se on.

    (Luomu)ruokapiirit ovat aikas hyvä keino välttyä kauppojen ylihinnoittelulta. Turusta niitä löytyy monta, lähtien Turun yliopiston luomupiiristä Lotan Luomukassiin. Näiden välityksellä on mahdollista saada mm. edullisia luomukananamunia - joiden löytäminen voi muuten olla toisinaan kiven alla. Siis edullisten löytäminen, tarkennuksena.

    Ks. myös http://osuuspuutarha.net/

    VastaaPoista