14.12.2009

Jos ei osaa tehdä panna cottaa, niin miten osaisi ilman cottaakaan

Alkuruoaksi You to me are sweet as roses in the morning
____________________


Panna cotta ja glögipäärynät (3 annosta)

2 liivatelehteä
2 dl kermaa
½ dl maitoa
½ dl sokeria
loraus vanilliinisokeria

1 päärynä
glögiä


Laita liivatelehdet likoamaan 10 minuutiksi kylmään veteen. Kiehauta kerma + maito + sokerit. Älä anna kärähtää tai kiehua yli, se tapahtuu nopeasti. Purista liivatelehdistä vesi pois. Sulata liivate tilkkaan kuumaa kermamaitoa ja sekoita pikaisesti. Kaada annosmaljoihin ja anna hyytyä vähintään kolme tuntia jääkaapissa.

Kuori päärynä ja leikkaa suikeroiksi tai pilko kuutioiksi. Keitä kypsäksi glögissä. Nosta päärynät hyytyneiden panna cottien päälle. Glögistä saa tehtyä mukavasti glögoiirappia lisäämällä siihen reilusti sokeria ja keittämällä sopivasti.

Panna cottaa on Possu valmistanut ennenkin. Myös tätä saatat haluta kokeilla sen rattopoikana (so. seuralaisena): Liekitetty inkivääri-päärynäkompotti.

4 kommenttia:

 1. Juuri tänään katselin yhden ravintolan menua ja panna cottaa jälkkärinä. Kokeilenpa kotona ennen tuota visiittiä niin tulee verrattua :)

  VastaaPoista
 2. Kysytään nyt ihan kyökkiekspertiltä kun on jo jonnin aikaa mietityttänyt. Mikä ero on käytännössä vanilja- ja vanilliinisokerilla? Tiedän että ensinmainittu on luontainen ja toinen synteettinen, mutta eroavatko jotenkin ominaisuuksiltaan ruoanlaitossa, siis käyttäytyvätkö eri tavoin esim. kypsentäessä?

  VastaaPoista
 3. Jos mausta puhutaan, niin ei niillä oikeasti ole juuri mitään eroa. No, vaniljasokerista saattaa ihan tosissaan löytää aitoa vaniljaa, joten kai se makukin voi olla aidompi ja, ainakin tietoisena siitä, parempi. Maitopohjaisissa (jälki)ruoissa olen tottunut käyttämään useimmiten kuitenkin vaniljasokeria... siellä liika vanilliini saattaa vetää ruoan kirpeäksi.

  Tarkka lukija tietty huomaa, että panna cotta -ohjeessa on käytetty sekä vanilliinia että maitoa. Hah, ei juttuihini kannatakaan luottaa.

  Mitä kuumennukseen tulee, niin vanilliinisokeri ei kestä niin hyvin. Vaan tämäkin on ihan paskapuhetta, jos pieniä määriä kuumennellaan vaikka kakuissa. Ei sinne kukaan 6 dl kumpaakaan sokeria kuitenkin surauta.

  VastaaPoista