Pääsin osallistumaan Ravintola Aunessa aivan upeaan Winemaker's dinneriin, jossa Pernod Ricardin viinit ja Aunen aina maistuvat ruuat oli paritettu pieteetillä kokonaisuudeksi. Illallinen koostui viidestä ruokalajista ja 31 innokkaasta ruuan ja juoman ystävästä. Paikalla oli Pernodilta Pasi Ilmanen, ja iltaa emännöi innoittava Victoria Bryksa.
![]() |
Kuvassa vasemmalta Janne, Pia, Pasi, Victoria. |
Tunnelma oli niin loistava, että olisin voinut pullottaa sen ja myöhemmin kaataa lasiin. Sopivaa juhlavuutta mutta samalla rentoa. Jospa olisin vaan voinut jäädä istumaan pariksi päiväksi paikoilleen tuntematta nälkää tai janoa (en muista, mutta saatoin tehdäkin niin). Yleisvaikutelmana tarkkaan rakennettu ja harkittu illallinen, jossa yhdistyivät klassisuus ja leikkisät yllätykset. Menu eteni tasapainoisesti eli tässäpä tuo.
Alkumalja – Stoneleigh Rapaura Series Brut Cuvée 2022,
Uusi-Seelanti
Illan avasi raikas kuohuviini, joka viritti tunnelman ja herätti ruokahalun. Kuplat näyttivät pieneltä orkesterilta, joka soitti aloitusfanfaarejaan. Juhlan tuntua. Brut Cuvée tarkoittaa, että viini on kuiva ja valmistettu useista eri rypälelajikkeista, hieman kuin viinien cocktail. Cuvée voi myös viitata siihen “ekaan puristukseen” viinirypäleistä, eli laadukkaimpaan osaan sadosta.
Hummerikeitto, jättikatkaravunpyrstö ja tilliöljy – Campo
Viejo Organic Cava Brut 2021, Espanja
Ihan hiton hyvää keittoa ja meikä sattuu vielä fanittaan tilliä. Mainitsen tämän vain siksi, että valitettavan monet ovat tillimoukkia. Täyteläiseen keittoon sopi mainiosti kuiva ja hapokas cava. Organic tarkoittaa, että rypäleet on kasvatettu ilman synteettisiä torjunta-aineita. Campo Viejo Organic Cava tehdään samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja, mutta Espanjassa. Kuplat syntyvät toisen käymisen kautta pullossa, mikä antaa hienostuneen suutuntuman. Kuplat ja happoilut viilsivät keiton kermaisuutta ja piristivät suuta. Todellakin tykkäsin.
Mariannen kalapuikko hernepyreellä – Stoneleigh Wild
Valley Sauvignon Blanc 2023, Uusi-Seelanti
Ehkä illan veikein annos. Tämä on juuri sitä hauskaa, jossa arkiruoka kohtaa fine diningin. Ja meitsihän sattuu olemaan kalapuikkorakastaja. Kuulostaa aika paljon pervommalta, kuin mitä oikeesti pitää sisällään. Vaan eipä tarvinnut kalapuikon häpeillä hieman hienommassa seurassa hummerin kanssa. Jos multa kysytään, niin kalapuikko on aina juhlien VIP-vieras.
Uuden-Seelannin Sauvignon Blancissa on trooppisen tuulahduksen lisäksi passionhedelmää, raparperia, herukkaa ja sitruksisia sävyjä. Viini oli raikas, eläväinen ja hieman vihreä, mikä teki siitä loistavan kumppanin tälle vihreälle ja keveälle annokselle.
![]() |
Kuva: Keijå Markus Heiskanen |
Aunen tartar – Stoneleigh Pinot Noir 2022, Uusi-Seelanti
Raaka liha ja marjainen, elegantti Pinot Noir – match made in heaven’s on fire! Pinot Noir on yksi lemppareistani. Se on yksi haastavimmista rypälelajeista viljellä, mutta oikein hoidettuna syntyy upeaa viiniä, joka toimii hienoistuneine mutta maanläheisine vivahteineen monen ruoan kanssa.
Pinot Noir ja tartar olivat lähes oppikirjasta. Viinissä oli pehmeät tanniinit ja hyvä hapokkuus, mikä teki siitä sopivan raa'an liharuoan kanssa.
Härän poskea makealla punaviinikastikkeella,
kukkakaalipyree ja kauden kasviksia – Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz 2021,
Australia
Tämä oli illan ehkä jotenkin voimakkain pari. Täyteläinen härän poski kasteineen ja runsas mausteinen viini olivat erittäin bueno juttu. Double Barrel -menetelmässä Shiraz on ensin kypsytetty viinitynnyrissä ja sitten viskitynnyrissä, mikä tuo syvyyttä ja vaniljaisia sävyjä. Vaikka yleensä en diggaile vaniljasta viinissä, tässä se sopi suuhuni varsin hyvin.
![]() |
Kuva: Keijå Markus Heiskanen |
Kahvi ja makea yllätys – Stoneleigh Wild Valley Pinot
Gris 2023, Uusi-Seelanti
Pinot Gris jälkkäriviininä oli moderni, rohkea ja arvostettava valinta, joka palkitsi avointa mieltä. Raikas hedelmäisyys ja pehmeä hapokkuus tekevät Pinot Grisista monikäyttöisen viinin jälkiruoan seurana, kunhan jälkkäri ei vaan ole liian makea.
Minulle tämä viini oli suloinen yllätys lasissa. Se hetki kun odottaa illan loppupuolella pikku nousukuplissaan jotain perinteistä jälkkäriviiniä, mutta saakin raikkaan ja pirteän lopetuksen. Ou jees.
Kiitos Aune, Pernod Ricard ja huikea pöytäseurani, ilman teitä ilta ei olisi ollut yhtä paras. Ehkä kivointa oli kuitenkin se, että ruoka ja viinit eivät olleet pelkästään lautasella ja lasissa, ne olivat osa keskustelua, naurua ja yhdessäoloa.
Jokainen viini, jokainen annos ja jopa pienet yllätykset, kuten kalapuikko ja jälkiruoan Pinot Gris, olivat minulle pieniä tarinoita, jotka kuljettivat makuaistia ja mielikuvitusta. Jos joskus pääset illalliselle, jossa viinit ja ruuat on pimpattu näin huolella, älä mieti liikaa. Anna aistien viedä, makujen yllättää ja nauti jokaisesta lasillisesta, jokaisesta haarukallisesta ja jokaisesta hetkestä. Tällainen illallinen ei ole pelkkä ateria, se on kokemus, joka muistetaan.
![]() |
Kuva: Keijå Markus Heiskanen |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti