2.6.2024

Sinisimpukat ja voi-valkoviinikastike turkulaisessa ravintola Aunessa

Ah ja uh, sinisimpukat voi-valkoviinikastikkeessa – makujen sinfonia, joka saa kielen tanssimaan! 

Meikä rakastaa sinisimpukoita hyvässä liemessä. Useissa ravintoloissa olen niitä syönyt, tavallista on, että liemi on ihan ok tai keskinkertainen. Helsingissä ravintola Rivoli on jäänyt hyvällä mieleeni, upeat maut. Mutta eilen turkulaisessa ravintola Aunessa räjähti. 


Sinisimpukat / Mussels (L) 24€

Voi-valkoviinikastiketta, friteerattua perunaa ja aiolia, paahdettua leipää
With butter & white wine sauce, deep-fried potatoes with aioli and toast

Jos olen ravintolassa syömässä, alan heti jalostamaan annosta. Mitä olisin ehkä voinut tehdä toisin, olisiko jotain parannettavaa, miten tämän voisi viedä seuraavalle levelille. Eilen piti keittiöön asti käydä huikkaamassa, etten keksi mitään muuta sanottavaa, kuin että ihan vitun hyvää. Liemi oli jotenkin mahtavan intensiivinen, en osaa oikein paremmin kuvailla sitä. En jäänyt edes kaipaamaan niitä ikuisia ranuja, joita yleensä tarjotaan simpukoiden kaverina. Oikeastaan frittiperunat oli tosi jees, koska niitäkin oli sitten kiva dippailla liemeen. No ehkä chilimajoneesi, johon on niin tottunut, olisi tässä voinut olla toinen vaihtoehto. Mutta sekin on taatusti vaihdettavissa aiolin tilalle.

Kuva: Viivi Lehtoranta
                                                    


Kuvittele itsesi kesäiselle terassille auringon paisteeseen, meren (tai Aurajoen) tuoksu ympäröi sinut. Edessäsi lepää lautasellinen höyryäviä sinisimpukoita, valkoisen viinin ja voin sulokkaan liiton kylvettämänä.

Valkoviini tuo mukanaan pirskahtelevaa happamuutta, joka raikastaa suun ja korostaa simpukoiden luonnollista makeutta. Tämä taivaallinen viini on kuin kulinaarinen popstara, joka saa kaikki muut makukomponentit loistamaan.

Ja sitten on voi, keittiön oma hyvä haltiatar. Voi tekee kastikkeesta täyteläisen ja kermaisen, sellaisen, että jokainen lusikallinen liukuu alas kuin samettinen suudelma. Kun voi ja valkoviini sulkevat toisensa syleilyyn pannulla, syntyy maaginen kastike, joka sitoo simpukat yhteen kuin rakkauskirjeen kuoriin.

Eikä unohdeta simpukoita! Meren pieniä aarteita, täynnä umamia ja kultivoituneen hienovaraista suolaisuutta. Kun simpukka avautuu höyryävässä kattilassa, paljastuu kuorien sisällään piilevä herkullisuus, joka saa vaikka minkä sykkimään nopeammin.

Lopulta, Aunen ihana henkilökunta lisättynä tähän komboon – valkoviinin kirpeys, voin pehmeys ja simpukoiden merenmakuinen ydin – on kuin täydellinen orkesteriesitys makunystyröillesi. Jokainen suupala on suloinen sointu, ja ennen kuin huomaatkaan, olet rakastunut. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti