9.10.2017

Sienisoijakastike

Nyt on kuulkaas jaossa sellainen resepti, ettei näitä ihan joka päivä jaella. 

Vierailijana toimii tänään Perinnepataa pyörittävä sieniin hurahtanut kokki, biologi ja villiruokakouluttaja Päivi Lehtonen. Päivi toimii myös tapahtumasuunnittelijana, joten jos näiltä alueilta jotain tapahtumaideoita kaipaat, niin ota Perinnepataan yhteyttä. Päivi toimii myös instagrammissa ja facessa @perinnepata. 

Joskus vuosi sitten taisin törmätä Päivin sienisoijakastikkeeseen ja siitä lähtien olen tuota reseptiä itselleni koittanut kalastella. Päivä koitti vihdoin ja meseeni kolahti hieno yksityisviesti, jonka saan Päivin luvalla jakaa. 
Näin Päivi kertoo:

Sienisoija on kätevä maustekastike ihan joka paikkaan soijan tilalla käytettäväksi. Voit käyttää siihen mitä vain ruokasieniä, kirpeät rouskut ja muut kypsennystä vaativat sienet pitää keittää etukäteen, muut voi laittaa raakana. Voit kehitellä mahtavia makuyhdistelmiä, vain mielikuvitus (ja sienituntemus ja -onni) on rajana. Itse suosin mukana jotain tummaitiöistä, jolloin saa tummaa soijan väristä tavaraa, esim. herkkusienet, koivunkantosienet, kehnäsienet, limanuljaskat. “Massasienenä” voi sitten olla joku helpommin poimittava vaaleaitiöinen, kuten kantarelli tai suppilovahvero.

Tee näin:Lado sieniä ja merisuolaa (voi olla hienoa tai karkeaa) kerroksittain lasipurkkiin. Muutama rkl suolaa sienilitraa kohti on aika hyvä määrä. Mieluummin vähän enemmän kuin liian vähän, etteivät sienet pilaannu. Pistä muovipussipaino sienien päälle. Pian näet niistä irtoavan nestettä. Säilytä viikonverran jääkaapissa. Siivilöi kattilaan, puristele hyvin. Voit käyttää sienet uudestaan lisäten niille nestettä peittymiseen asti ja annat vielä maun kertyä liemeen pari päivää. Toimi samoin kuin tämän nyt irronneen “neitsytliemen” kanssa. Eli lisää liemeen (dl kohti) maun mukaan tai n. pari rkl punaviini- tai balsamietikkaa, puolikas valkosipulin kynsi, timjamin oksa, vähän mustapippuria, 1 rkl hunajaa ja keitä viitisen minuuttia. Toiset pistää joukkoon muitakin mausteita, esim. neilikkaa, muskottia, oreganoa ym. Säilytä jääkaapissa, kestää pitkääkin säilytystä kovan suolaisuuden tähden. Voit myös lantrata vedellä ennen keittämistä/sen aikana, jos tuli liian suolaista omaan makuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti