16.4.2015

Lampaan paahtopaisti saviruukussa

Monissa lampaan paahtopaistiohjeissa päkä marinoidaan ensin, sitten siihen isketään paistomittari ja paistetaan 55-65 asteiseksi. Tässä ohjeessa punainen sisäväri ei ole tavoite, vaan toivottava on suussasulava ylikypsän murea lopputulos. Marinointikaan ei ole tarvittavaa, paloihin voi toki hieroa suolaa ja pippuria etukäteen, muttei ole välttämätöntä.

Jos nyhtöpossut, revityt kanat ja muut riivityt elikot maistuu, älä juokse onnesi ohi. Jos kuitenkin juokset, tee se edes parrakkaassa seurueessa,  Ruissalon golfkentällä, pääsiäisyönä, alasti. Se on oikeaoppista.

Pääsiäismenussa Maitoparta tarjosi tätä lammasta pääruokana nuketettujen perunoiden, porkkanoiden ja aina niin maistuvan tsatsikin kanssa. Jäätävän hyvää.

Lampaan paahtopaisti saviruukussa

3 keltasipulia
1 kokonainen valkosipuli
oliiviöljyä
2-3 rkl hunajaa
1 kg lampaan paahtopaistia (4-5 palaa)
suolaa ja pippuria
3 oksaa rosmariinia
2 laakerinlehteä
lihalientä

Liota saviruukkua ohjeen mukaan (myös muu uuniin menevä kannellinen pannu tai vuoka kelpaa). Kaada pohjalle kunnon turaus oliiviöljyä. Pilko keltasipuli isoiksi lohkoiksi ja leikkaa valkosipuli keskeltä vaakasuorassa halki. Heitä padan pohjalle ja valuta päälle hunajaa. Lisää paistikimpaleet, suolaa ja pippuria, rosmariini ja laakerinlehdet. Kaada vielä ruukkuun lihalientä, lampaat saavat uida nesteessä käsipohjaa, mutta niiden ei tarvi hukkua. Paista uunissa ensin 150 asteessa 20 minuuttia, laske sitten lämpö 120 asteeseen ja anna muhia n. 3 tuntia. Paloja voi välillä käännellä.

Jos makujen kanssa haluaa kikkailla, voi seuraavalla kerralla joukkoon heittää kunnon lorauksen coca colaa. Myös kaneli, kardemumma, minttu, inkivääri, salvia ja kurkuma toimivat hienosti lampaan kanssa.

1 kommentti: